Modernizácia osvetlenia je už ukončená, zrekonštruovaných už bolo 4800 svietidiel

31.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Projekt obnovy verejného osvetlenia Bratislavy má už za sebou ďalší úspešný rok. V roku 1998 sa spoločnosti Siemens, ktorá obnovu osvetlenia realizuje, podarilo ukončiť prvú fázu obnovy - modernizáciu. Spočíva vo výmene starých svietidiel za nové - moderné, estetické a úsporné.

Zmodernizovalo sa vyše 30 000 svetelných miest na tých miestach, kde bol systém ešte relatívne zachovalý a nebolo ho treba rekonštruovať od základu.

Počas minulého roku sa začala aj druhá fáza obnovy -rekonštrukcia. Ide o výmenu stožiarov za nové - protikorózne, na ktoré sa montujú nové svietidlá a elektroinštalácia. Okrem toho sa kompletne vymieňajú aj káblové rozvody v zemi, pretože už pre svoj vek a technický stav nevyhovujú. Ako nás informoval Ing. Martin Michálek, vedúco projektu Verejného osvetlenia Bratislavy zo spoločnosti Siemens, v minulom roku bolo celkovo zrekonštruovaných 3200 svetelných miest, ktoré teraz plne zodpovedajú požiadavkám na moderné osvetlenie hlavného mesta.

V mestskej časti Ružinov bolo osvetlenie zrekonštruované v lokalite Pošeň, Ostredky, ako aj v Ružovej doline a okolí, na Metodovej ulici a okolí, na Vrakunskej a Trnavskej ceste. V Starom Meste to bola Žabotova ulica a jej okolie. V mestskej časti Nové Mesto bolo zrekonštruované osvetlenie v okolí Kukučínovej ulice, na Kutuzovovej, v okolí Jelačičovej, Tehelnej a Sibírskej.

Okrem toho boli rekonštrukčné práce vykonané na Devínskej ceste, Slovnaftárskej ulici a Ulici svornosti. Dokončilo sa tiež osvetlenie viacerých bratislavských podchodov a Nového mosta - jeho cestnej i chodníkovej časti. Počet zrekonštruovaných svetelných miest tak ku koncu roku 1998 dosiahol počet 4800.

Ako upozornil M. Michálek, v minulom roku sa pokračovalo aj v natieraní stožiarov verejného osvetlenia. Natretých už bolo zhruba 6000 stožiarov, do konca rekonštrukčných prác bude natretých ešte ďalších 17 000 stožiarov. Nové stožiare s protikoróznou úpravou už natierať netreba. Rekonštrukčné práce sú od polovice novembra prerušené, pretože zima prišla trochu skôr a nízke teploty nedovoľujú pokračovať v prácach. Rekonštrukcia verejného osvetlenia by mala byť obnovená v druhej polovici marca, keď sa teplota vzduchu ustáli nad +5 oC.

Bratislavské verejné osvetlenie sa skladá z takmer 50 000 svetelných bodov, 736 rozvádzačov a káblového vedenia v dĺžke 1645 km. Na začiatku roku 1997 fungovala v Bratislave iba každá tretia lampa. Po roku sa funkčnosť zvýšila na 85 % a na konci minulého roku na 95 %. Cieľom spoločnosti Siemens je trvalá 95- až 97% funkčnosť osvetlenia.

(vo)

Páčil sa vám článok?