Obnova Carltonu pokračuje novou výstavbou

31.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Práve v týchto dňoch sa začína ďalšia etapa komplexnej rekonštrukcie hotela Carlton na Hviezdoslavovom námestí. Po prípravných prácach, ktoré spočívali vo výmene drevených stropov za betónové a v zbúraní prístavieb sa začne s výstavbou nového bloku hotela v jeho dvorovej časti.

Postavenie hrubej stavby nového krídla hotela Carlton, v ktorej budú administratívne priestory, by malo trvať asi jeden rok. Nový objekt bude súčasťou polyfunkčného komplexu, ktorý okrem hotelovej časti bude zahŕňať aj kongresové centrum a administratívnu časť. Hotel bude tvoriť väčšiu tretinu objemu celkovej podlažnej plochy. Jeho kapacita bude viac ako 150 izieb s vyše 300 lôžkami.

Hotelová čas bude v pôvodnej budove Carltonu, ktorú vidieť z Hviezdoslavovho námestia od rohu Mostovej až po americké veľvyslanectvo. Na prízemí zostane kaviareň Carlton, zrkadlová sieň i hala Carlton. V kongresovom centre bude hlavná sála pre 300 ľudí a ďalšie menšie salóniky. Administratívne priestory budú v novo postavenej budove, ale aj v krídle Savoy zo strany Mostovej ulice.

Spolu s prácami na novej budove a rekonštrukciou pôvodného hotela sa mala začať i výstavba podzemných garáží. Na tú však investor ešte stále nedostal stavebné povolenie. Jednou z podmienok na jeho získanie je aj rešpektovanie požiadavky mestskej časti Staré Mesto na presadenie dvanástich stromov, ktorých sa výstavba garáží bezprostredne dotkne. O tom, kam by mali byť presadené, zatiaľ nerozhodli. Investor je pripravený požiadavku mestskej časti rešpektovať, aj keď upozorňuje na riziká spojené s presadbou. Na mieste po pôvodných stromoch bude po ukončení výstavby podzemných garáží vysadená nová zeleň.

Autor projektu rekonštrukcie hotela Vladimír Vršanský predpokladá, že po doplnení niektorých podkladov zo strany investora a po zapracovaní všetkých pripomienok by stavebné povolenie na výstavbu garáže mohlo byť vydané v priebehu budúceho mesiaca. Ihneď po jeho získaní bude možné začať s prácami na stavbe podzemných garáží. Tie by mali podľa V. Vršanského trvať niečo vyše roka. Zdĺhavý povoľovací proces však už aj tak ohrozil dodržanie termínu ukončenia rekonštrukcie a otvorenia hotela, ktorý investor ohlasoval na koniec roku 2000.

Milan Šeršík

Páčil sa vám článok?