Elektronické aukcie samospráve ušetria peniaze

26.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Elektronickú aukciu a jej využívanie počas výberových konaní považuje Lucia Žitňanská za mimoriadne účinný spôsob, ako výrazne obmedziť priestor pre korupciu a klientelizmus a podstatným spôsobom znížiť vo verejnej správe náklady na nákup tovarov a služieb.

Uviedla to na dnešnom stretnutí s novinármi, na ktorom prezentovala tento návrh z pozície predsedníčky Regionálneho zväzu SDKÚ-DS pre Bratislavu. Preto potrebu zavedenia elektronickej aukcie pri verejnom obstarávaní aplikovala na hlavné mesto SR a Bratislavský samosprávny kraj. Ide v podstate o burzu, na ktorej ľubovoľný počet záujemcov predkladá svoje ponuky na nákup tovaru alebo zabezpečenie služieb na základe verejnej objednávky samosprávy mesta, či kraja, uviedla Žitňanská.

Elektronické aukcie využíva súkromný sektor už niekoľko rokov. Verejná správa len v ojedinelých prípadoch. Pritom konzervatívny odhad úspor by podľa Žitňanskej predstavoval 10 až 15 percent. Ako príklady úspešného využitia elektronickej aukcie v samospráve uviedla mesto Piešťany, ktoré v roku 2007 realizovalo elektronické aukcie s celkovou úsporou vyše 7,8 milióna Sk (258.913 eur). Obdobné výsledky dosiahli aj v Šali, kde elektronická aukcia na nakladanie s komunálnym odpadom ušetrila mestu ročne 9 miliónov Sk (298.745 eur), dodala Žitňanská.

Podľa vyjadrenia prvého námestníka primátora Bratislavy Milana Cíleka v januári predstaví hlavné mesto SR aj nový systém elektronického obstarávania na tovary a služby, na ktorom pracuje už od augusta tohto roka. Od zavedenia tohto systému si mestská samospráva sľubuje predovšetkým ďalšie sprehľadnenie nakladania s majetkom Bratislavy.

(tasr)

Páčil sa vám článok?