Na zateplenie by mala prispieť aj únia

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Podľa odborníkov sa po tejto vykurovacej sezóne výrazne zvýši záujem o zatepľovanie bytových, predovšetkým panelových domov. Problém spočíva v tom, že spoločenstvá vlastníkov nemajú na fonde opráv dostatok prostriedkov.

Bratislava jednoznačne dominuje v potrebe zatepľovania, pretože tu je najväčšia koncentrácia bytových domov, pričom mnohé z nich patria k najstarším na Slovensku - najstarší bratislavský panelák má už vyše päťdesiat rokov. Bratislavské noviny už informovali, že spoločenstvá vlastníkov i bytové družstvá sa môžu uchádzať o úver v niektorej zo stavebných sporiteľní. Možnosť zohnať úver na zateplenie však poskytuje aj Štátny fond rozvoja bývania a štát pôvodne sľúbil na tento rok 350 miliónov korún na podporu tohto účelu. Pôvodne malo ísť o dotácie, ale aj túto sumu štát previedol na fond, skade si ho budú môcť záujemcovia čerpať už len ako pôžičku. Je síce výhodná zníženým úrokom i dvadsaťročnou lehotou splácania, predsa však je to zúžená pomoc. Navyše je limitovaná sumou 8000 Sk na štvorcový meter bytu a jej výška môže dosiahnuť len 80 percent predpokladaných nákladov na zateplenie.

V tejto situácii prichádza dobrá správa. Európska únia chce pomôcť riešiť tento problém, ktorý trápi predovšetkým nové členské štáty. Podľa nedávno schváleného finančného plánu od januára 2007 bude na opravy a zatepľovanie domov možné použiť aj peniaze z rozpočtu únie. Cieľom tejto podpory sú globálne úspory energie a zvýšenie kvality života.

Páčil sa vám článok?