Námestie Ruda Slobodu dostane novú tvár

18.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Pred niekoľkými mesiacmi vyhlásila mestská časť Devínska Nová Ves súťaž o architektonický návrh riešenia obnovy námestia a pamätníka Ruda Slobodu. V silnej konkurencii architektov a výtvarníkov napokon zvíťazil návrh Ing. arch. Evy Vargovej, ktorá je tiež poslankyňou miestneho zastupiteľstva mestskej časti Devínska Nová Ves.

Autorka víťazného návrhu hovorí: „Rada spomínam na naše osobné stretnutia. Imponoval mi osobitou iróniou, čo považujem za jeho najsilnejšiu zbraň. Uvedomovala som si, že tento večný reklamátor diania okolo seba, i v sebe, by reklamoval každý návrh pamätníka od akéhokoľvek umelca. Dokážem si predstaviť ako tam hore glosuje dianie tu dole... A tak sa komunáli rozhodli vystavať mi v priebehu jedného desaťročia už druhý pamätník. Včera som sa s touto novotou vytasil pred Goethem. Dnes som musel sedieť na koncerte cherubínov vedľa neho, v prvom rade, rovno pred kancľom. Škoda, že na starom pamätníku mám len hlavu, lebo teraz by sa mi zišla aj noha.“

Víťazný návrh bral do úvahy aj prostredie, v ktorom bude socha osadená. Len málokto vie, že námestie je na svetovom zozname pátračov, nazvanom Geocaching. Rudo otvára cestu k vodotesnej nádobe, v ktorej je ceruza, zápisník a rôzne iné predmety. Obsah skrýše je zameraný na literatúru. Zavedie vás k nej navigátor po rozlúštení vzorca, ktorého riešenie okrem iného obsahuje aj údaj o počte lavičiek, kvetináčov a farebných plôch na dlažbe okolo sochy. Zápisy v ukrytom notese dokladujú, že túto skrýšu navštívili ľudia, ktorí sa počas svojej cyklotúry a pešej turistiky ocitli v Devínskej Novej Vsi aj viac ako osemdesiatkrát. Prečítali si čo-to o Rudovi Slobodovi, spoznali jeho tvorbu, vzali si niečo na pamiatku a vložili do schránky niečo pre ďalších pátračov.

Z tohto dôvodu zachovala Eva Vargová pôvodný počet insígnií, čím zabezpečila, že schránka Ruda Slobodu nezanikne. Bude žiť ďalej a robiť úžasnú propagačnú službu tejto mestskej časti.

(kah)

VIZUALIZÁCIE - Eva Vargová
Páčil sa vám článok?