Kramáre dostali do daru nový RTG prístroj

10.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

RTG prístroj pre traumatológov a ortopédov v cene vyše 900.000 Sk (29.875 eur) dnes odovzdala manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová za prítomnosti ministra zdravotníctva Richarda Rašiho zástupcom Kliniky úrazovej chirurgie bratislavskej nemocnice na Kramároch. Prístroj budú lekári využívať pri operáciách na kostiach.

"Je to prenosný röntgen na operačnú sálu, ktorý nám umožní moderné spôsoby práce, pri ktorých nie je nutné použiť veľké operačné prístupy. Pod kontrolou tohto röntgenu sa dajú robiť aj zlomeniny chrbtice či panvy, má teda široké uplatnenie. Vzhľadom na množstvo traumatologických poranení v Bratislave nepochybne bude mať prístroj využitie plných 24 hodín denne," uviedol pre TASR prednosta kliniky Peter Šimko.

Nadácia, ktorú vedie Silvia Gašparovičová, sa venuje od svojho vzniku najmä vzdelaniu a zdraviu pre všetkých. "Preto nadácia s prispením sponzorských organizácií a nadačných zbierok venuje pravidelne finančné prostriedky aj na dovybavenie zdravotníckych zariadení," uviedla Gašparovičová.

"Tento prístroj je charakteristický tým, že je pri bežnej aj komplikovanej operatíve absolútne nevyhnutný. Nie je ničím iným nahraditeľný. Je to srdce na pracovisku každodennej úrazovej chirurgie. Bez neho sa nedá operovať, lebo sú to vlastne röntgenové oči chirurga. Dar je o to vzácnejší, že bratislavská klinika úrazovej chirurgie robí najťažšie úrazy z pohľadu celého Slovenska," povedal pre TASR minister Raši, ktorý slávnostné odovzdávanie prístroja absolvoval bezprostredne po tom, ako darovaním najvzácnejšej tekutiny na transfúznej stanici podporil tohtoročnú Študentskú kvapku krvi.

(tasr)

Páčil sa vám článok?