Rusovce nie sú proti ohradeniu jazier

30.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Podľa niektorých informácií sa objavili snahy o ohradenie Rusoveckých jazier. Má tu vraj vyrásť komerčný rekreačný areál na ploche viac ako <st1:metricconverter ProductID="30 hekt&#65505;rov" w:st="on">30 hektárov</st1:metricconverter>, chýbať nemajú ani obytné domy. Starosta Rusoviec Dušan ANTOŠ však tvrdí, že miestnej časti sa zatiaľ neohlásil žiadny investor so zámerom v oblasti jazier.

- Nie je mi známe, že by mal niekto zámer „vo veľkom“ zasahovať do oblasti Rusoveckých jazier. Okolie jazier vlastní štát, čiže Lesy SR. Čo sa týka nakladania s majetkom štátu, nemáme žiadnu možnosť ovplyvniť tento proces. Určite by bolo dobré a bol by som rád, keby aspoň časť jazier mohla vlastniť obec, aby sa garantoval prístup verejnosti.

Súhlasili by ste teda s ohradením pozemku a jazier?

- S oplotením pozemkov pri jazerách by som v podstate súhlasil, ale len v prípade, že by jazerá slúžili verejnosti na kúpanie, resp. na rekreáciu. Myslím si však, že časť areálu by mala byť prístupná aj bez oplotenia.

Ak by ste si mali určiť podmienky na povolenie výstavby, čo by musel investor dodržať?

- Už niekoľkokrát som sa vyjadril, že brehy jazier treba skultivovať a prispôsobiť službám občanov, aby sa z jazera spravilo kúpalisko s určitými pravidlami. Preto mestská časť Rusovce iniciovala zmenu územného plánu pri jazerách. Veľmi by ma mrzelo, keby mestská časť nemala na jazerá dosah, aby mohli slúžiť verejnosti. Čo sa týka budúceho vzhľadu jazier, je potrebné vypracovať štúdiu, ktorá sa musí prerokovať na úrovni našej samosprávy a vo verejnosti.

Zaregistrovali ste už v minulosti pokusy ohradiť jazerá s cieľom vybudovať rekreačno-oddychovú zónu?

- Nezaregistroval som, že by niekto chcel oplotiť areál. Niektorí podnikatelia mali snahu budovať pri jazerách iba stánky s občerstvením.

Aké plusy a aké mínusy by mohlo takáto zóna Rusovciam priniesť?

- Vybudovanie oddychovej zóny by prinieslo viac plusov, keďže v súčasnosti sú jazerá neupravené a znečistené. Práve takouto reguláciou by sme dosiahli určitý režim, aby sa ľudia cítili prijemne nielen pri návšteve jazier, ale aj ich okolia. Jazerá dnes neslúžia len nám Rusovčanom, ale všetkým Bratislavčanom, a tak by to malo aj zostať.

Zhováral sa Dušan Blaško
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?