Výsadba nových stromov nie je veľkou útechou

29.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na informácie uvedené v článku pod názvom Vyrúbané kríky a stromy majú nahradiť nové (BN 35/2008), zareagoval náš čitateľ Ján Papuga.

„Chcem upozorniť na hrubé klamstvo, ktoré si dovolil vysloviť vedúci oddelenia územného konania a stavebného poriadku F. Mészáros v zmysle, že združenie Biely kríž, vrátane mňa, sme nemali proti územnému konaniu námietky. V jeho tvrdení sa potvrdzuje spôsob vedenia Nového Mesta, ktoré nás už roky zasypáva polopravdami.“

Uvádza, že združenie, vrátane nemalého počtu obyvateľov sídliska v okolí Bieleho kríža bojuje proti plánovanej stavbe už niekoľko rokov. „Našimi aktivitami chceme upozorniť na to, ako sa neustále narába s voľnými plochami v Novom Meste, ale aj v celej Bratislave. Vysadenie nových stromov namiesto zdravých takmer päťdesiatročných briez a pagaštanu konského nám nie je útechou“.

Podľa neho Nové Mesto často takýmto spôsobom nahrádza stromy, no tie kvalitou nenahradia vyťaté stromy. Upozorňuje, že vysadením nových stromov sa zodpovednosť investorov väčšinou končí. „Po čase vyschnú a sme tam, kde sme boli. Bez zelene. Hlavne, že zákonom daná náhrada bola splnená. Navyše nechápem, prečo by časť stromov mala ísť na Pioniersku ulicu, kým naše námestie bude stavbou zasiahnuté najviac a miest na nové stromy je tu dosť. Zdôrazňujem však, že zničenie zatiaľ stojacich stromov je barbarstvo.“

J. Papuga trvá na tom, že výhovorka okolia starostu Richarda Frimmela je úbohá, pretože keď sa napĺňa zákon, ktorý dovoľuje postaviť budovy na mieste, kde budú upierať právo obyvateľov priľahlých domov, porušuje sa tým práve právo dotknutých. „A vtedy môže aj samospráva zasiahnuť. Takže ironická poznámka pána Mészárosa, ktorého nezaujíma osud obyvateľov v blízkosti stavby, nie je namieste,“ dodal náš čitateľ Ján Papuga.

V článku Vyrúbané kríky a stromy majú nahradiť nové, sme okrem iného uviedli informáciu stavebného úradu, že rozhodnutie o výrube drevín bolo a je podmienené právoplatným stavebným povolením. Podľa neho je stavebník povinný vysadiť priamo pri stavbe šestnásť odrastených predpestovaných stromov a ďalších 30 stromov na Pionierskej ulici.

O stromy s minimálnou výškou 2,2 metra s obvodmi kmeňov minimálne 25 centimetrov je povinný starať sa 3 roky, vrátane dosadenia, pokiaľ by niektoré stromy vyhynuli. „Stavebný úrad Bratislava - Nové Mesto považuje dodržiavanie zákonov nielen za povinnosť, ale i za samozrejmosť, pričom nás mrzí, že niektorým čitateľom sa zdá dodržiavanie zákonov ako úbohá výhovorka,“ uviedol F. Mészáros.

(rob)

Páčil sa vám článok?