Mesto by malo byť pred záplavami bezpečné

22.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

O necelé dva roky, v januári 2010, by mala byť Bratislava z hľadiska protipovodňových opatrení, relatívne bezpečná. Práve v tomto termíne sa totiž majú dokončiť všetky časti ochranných múrov pri Dunaji.

Podľa informácií z bratislavského závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku, na Fajnorovom nábreží v súčasnosti odbočuje múr zo svojej línie kvôli tomu, že je potrebné chrániť uzol inžinierskych sietí.

Ochranná línia teda nebude pokračovať v smere na Gondovu ulicu, ale cez menšie zalomenie sa zabuduje do opory Starého mosta na bratislavskom brehu. Práve tu, pri Starom moste, bude postavená mobilná ochrana, aby sa v prípade rekonštrukcie mosta umožnil jednoduchší spôsob výstavby a aby sa nemusela nová línia protipovodňového múra zlikvidovať.

Ochranná línia v oblasti Eurovey, je riešená zemným násypom a pozvoľným zostupom do koryta Dunaja. Línia ochranného múra pokračuje až po Most Apollo. Tam bola protipovodňová ochrana vybudovaná už pri postavení mosta. Pri bývalej Rybe na Prístavnej ulici je v prvej etape línia ochrany úplne dokončená a je súbežná s Prístavnou ulicou. Medzi cestou a múrikom sa plánuje vybudovať cyklistický chodník.

Na petržalskej strane protipovodňový múr v súčasnosti už chráni objekt Divadla Aréna a jeho línia pokračuje okolo veže smerom k Starému mostu. Vjazd na parkovisko pod Starým mostom zostane podľa informácií vodohospodárskeho podniku voľný. Múr pôjde ďalej pozdĺž násypu a zatočí sa na zjazd na Viedenskú cestu. Tam bude ochranný múr zabudovaný do existujúceho vysokého terénu nájazdu na most. Práve v tejto časti bude mobilné hradenie, čo je novinkou oproti pôvodnému projektu.

Parkovisko má slúžiť ako miesto pre zázemie staveniska. Ak by teda aj došlo k zmenám v technológii stavby mosta, nemalo by to narušiť proces jeho budovania. Podľa bratislavského závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku ide o to, aby línia protipovodňovej ochrany netrčala nad terénom a nebránila preprave väčších častí nového mosta.

(rob)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?