Hrozí, že jazero v Rusovciach investor ohradí

16.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Nový investičný zámer môže ohroziť prístup radových občanov nielen k Rusoveckému jazeru, ale aj na dlhý úsek rekreačnej zóny pri Dunaji, a na súkromné parcely v Čunove!

Podľa našich informácií, Obvodný úrad životného prostredia v Bratislave rozhoduje o žiadosti Lesného závodu Palárikovo o výmene častí Chránenej krajinnej oblasti Lužné lesy v majetku štátu za súkromné lesné pozemky, ktorých lokalizáciu sa nám zatiaľ nepodarilo zistiť.

Investor zastúpený podnikateľom J. J. má s podobnou aktivitou už skúsenosť - vymenil časť pozemkov pri Rusovciach za rovnakú výmeru v Líščom údolí. Obchádza sa tak pravidlo, že štátny lesný fond nesmie predávať pozemky.

V tomto prípade však ide o viac. Je to ohrozenie celistvosti chráneného územia, ktoré je aj v európskom zozname Natura 2000 a zároveň o prerušenie rekreačných trás z Bratislavy do Čunova, o zamedzenie prístupu vlastníkov lesných plôch v tomto území, o zneprístupnenie Rusoveckého jazera, ako aj oblasti Ostrovné lúčky pri Čunove.

Investor má údajne v úmysle vymenené plochy ohradiť a vnútri areálu stavať obytné domy a zriadiť komerčný rekreačný areál na ploche prevyšujúcej tridsať hektárov. Ten by mal zaberať aj neverejnú komunikáciu popri hrádzi aj derivačný kanál, ktorý investor tiež hodlal kúpiť, hoci podľa ústavy vodné toky nemožno privatizovať.

Podivné je, že tento tok je v súčasnosti vedený ako majetok magistrátu, čo je tiež v rozpore s tým, že vodné toky sú výlučným a nescudziteľným majetkom štátu Hoci sa o veci ešte len rokuje, Čunovčania sa obávajú, že staviteľ začne stavať v areáli načierno a už na budúci rok nebudú Ostrovné lúčky verejne prístupné. Vraj niečo podobné sa už stalo a chvíľkový mediálny rozruch podnikatelia vždy ľahko prekonajú, rovnako ako ľahko zaplatia pokuty za čiernu stavbu. Pozoruhodné je, že medzi ľuďmi vládne istá obava vyjadriť sa inak, ako inkognito.

Neverejne sa k veci vyjadrili aj občianske ochranárske združenia, ich postoj je len trošku optimistickejší - uvádzajú, že v časti ohrozených lokalít je vyhlásený taký stupeň ochrany, ktorý nedovoľuje ich prevod do súkromných rúk. Stanovisko Lesov SR na našu otázku týkajúcu sa kauzy Rusoveckého jazera sme do uzávierky nedostali.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?