Hlavné mesto chce bezdomovcom pomôcť

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto nezostáva ľahostajné k problematike bezdomovcov v Bratislave a pripravuje otvorenie 24-hodinového strediska osobnej hygieny pre ľudí bez prístrešia.

So zámerom zlepšiť nepriaznivú situáciu bezdomovcov mesto v januári 2004 otvorilo útulok pre ľudí bez prístrešia na Hradskej ulici, ktorý doteraz prijal každého človeka, ktorý nemá strechu nad hlavou. Kapacita útulku je 40 miest. Žiaľ, do útulku zriadeného podľa zákona číslo 195/1998, nie je možné prijať človeka v stave opitosti. Navyše obec je povinná chrániť svoj majetok napríklad pred možnosťou požiaru či iného znehodnotenia alebo poškodenia, ktoré hrozí najmä od ľudí pod vplyvom alkoholu. Je morálnou povinnosťou každého občana privolať zdravotnú pomoc k človeku, ktorý v mraze trávi noc na verejných priestranstvách, námestiach, uliciach, v pasážach či výklenkoch, aby zistila, či takto ležiaci človek nepotrebuje lekársku starostlivosť. Len tak sa dá zabrániť, aby v hlavnom meste Slovenska neumierali ľudia na uliciach (počas tejto zimy ich bolo už 16), napriek pomoci, ktorú môžu dostať od mesta, mestských častí, vyššieho územného celku, cirkví a iných mimovládnych organizácií. Mnohí ju však odmietajú alebo nie sú ochotní vzdať sa požívania alkoholu.

Mesto vzhľadom na zvýšené finančné nároky súkromného zariadenia, ktoré prevádzkovalo na území Bratislavy izbu pre opilcov, nebolo schopné vo svojom rozpočte nájsť takmer dva milióny korún z peňazí občanov Bratislavy na prevádzku takéhoto zariadenia, ktoré využívali aj mimobratislavskí obyvatelia.

„Ako človeka sa ma hlboko dotýkajú informácie o úmrtí ľudí na uliciach, ktorí odmietajú sociálnu pomoc od mesta či mimovládnych organizácií a uprednostňujú často požívanie alkoholu, čo sa im stáva osudným. Ako primátor hlavného mesta čo najskôr oslovím nového bratislavského župana so žiadosťou, aby sme problém neexistujúcej záchytnej izby pre opilcov v Bratislave riešili spoločne. Ani záchytná izba nám však nevyrieši problém alkoholizmu ľudí bez prístrešia a nevyrieši nám ani problém ľudskej ľahostajnosti,“ konštatuje primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.

Mesto rokovalo s Trnavskou univerzitou, ktorá prevádzkuje mestský útulok pre bezdomovcov na Hradskej ulici vo Vrakuni o dodatku k doterajšej zmluve, ktorého podpísanie by znamenalo zriadenie 24-hodinového strediska osobnej hygieny. Bola by to záchrana pre ľudí, ktorí tvrdia, že alkoholom sa musia zohrievať v chladnom počasí, keďže útulok je počas dňa neprístupný. Žiaľ, Trnavská univerzita nemôže poskytnúť finančné prostriedky pre ďalších pracovníkov, ktorí by zabezpečovali chod takéhoto strediska. Mesto preto začalo rokovania s občianskym združením Domov pre každého. Toto združenie bude schopné takúto službu zabezpečovať v zariadení sociálnej starostlivosti, ktoré sa rovnako nachádza na Hradskej ulici a ktorému mesto objekt prenajalo. S otvorením strediska osobnej hygieny sa počíta v prvom štvrťroku tohto roka.

Páčil sa vám článok?