Za nami je rok poveternostných extrémov

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vlaňajšie počasie malo sklony k extrémom, vyznačovalo sa veľkou premenlivosťou, striedali sa vlhké a suché obdobia, kalamita a potom dážď, teplo a topiaci sa sneh boli vyvrcholením tohto vývoja.

Snehová kalamita pred koncom minulého roku mnohým pripomínala situáciu z januára 1987, keď život na západnom Slovensku úplne paralyzovali sneh a silný vietor, bola však menej bohatá na sneh. Výška snehovej pokrývky dosiahla v Bratislave na Silvestra ráno väčšinou okolo 25 cm, kým v januári 1987 to bolo až vyše pol metra.

Doterajší priebeh zimy ju dovolí charakterizovať ako teplotne normálnu, ale s mimoriadne vysokými úhrnmi atmosférických zrážok. Najvyšší denný úhrn zrážok bol v Bratislave zaznamenaný v doterajšom priebehu zimy na Mikuláša, keď napršalo okolo 30 mm zrážok. December v Bratislave bol najbohatší na zrážky za posledných 125 rokov.

Doteraz klesla teplota vzduchu v Bratislave najnižšie na Silvestra ráno, keď na letisku dosiahla minimálna prízemná teplota vzduchu mínus 13,5 °C a v úrovni 2 metre nad zemským povrchom mínus 12,5 °C.

V najbližších dvoch týždňoch by počasie malo mať stabilný charakter, s výskytom nočných a ranných mrazov, pričom by ani cez deň teplota vzduchu nemala stúpať vysoko nad bod mrazu a pri hmle alebo nízkej inverznej oblačnosti by mala zostať počas celého dňa v oblasti záporných hodnôt.

Páčil sa vám článok?