Kaštieľ čaká na zákonné vysporiadanie

17.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Krásny Rusovský kaštieľ naposledy zreštaurovaný v tudorovskom slohu môže slúžiť slovenskej verejnosti, nemalo by to však byť na úkor zákonnosti.

Prekvapujúce je, že v tejto súvislosti bývalý právnik a súčasný slovenský prezident Ivan Gašparovič prejudikoval rozhodnutie o vlastníctve slovami: „Podľa všetkého cirkevné vlastníctvo v inom štáte a v inej diecéze nemôže byť, čiže toto patrí Rusovciam."

Nevychádza to totiž z reality. Rád benediktínov, ktorému kaštieľ odkázala posledná vlastníčka belgická princezná Stefanie, nie je ani slovenský, ani maďarský, rád je medzinárodný a v jednotlivých štátoch má vlastné zastúpenie. Slovenské sídli v Komárne a na neho previedlo vlastníctvo kaštieľa arciopátstvo v Pannonhalme, v Maďarsku. Nepochybne by bolo pekné, keby kaštieľ patril Rusovciam ako tvrdí Gašparovič, otázkou je, kde by na jeho údržbu brali peniaze. Hospodár komárňanského rádu Juraj Szalay ponúka iné riešenie.

Ak by súd rozhodol o tom, že právoplatným vlatníkom kaštieľa a panstva sú benediktíni, mohla by ho 300 dní v roku užívať prezidentská kancelária, úrad vlády a parlament, 60 dní by slúžil kultúrnym a spoločenským podujatiam a zostávajúci päť (v priestupný rok šesť) dní by slúžil na náboženské účely.

V súčasnosti sa spor o kaštieľ pozostavil. Rád benediktínov požiadal o odloženie súdnych konaní na nižších súdoch, pretože Ústavný súd SR rieši iný podobný problém a až na základe verdiktu o tomto prípade sa rozhodne, ako bude pokračovať v kauze Rusovský kaštieľ.

Hovorca Ústavného súdu SR Jozef Skybjak: „Podanie rádu sv. Benedikta v Komárne, v ktorom ide o preskúmanie rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave a Okresného súdu Bratislava 5 bolo na Ústavnom súde SR zaevidované 2. októbra 2006. Ide o obsažný spis (niekoľko tisíc strán), ktorý si vyžaduje väčší časový priestor na jeho naštudovanie, ako je to v iných prípadoch. Ústavný súd vo veci koná, doteraz však nerozhodol o prijatí návrhu na začatie konania.“

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?