Mestská časť asi odkúpi skládku gudrónov

16.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Pozemok so skládkou nebezpečných odpadov v lokalite Srdce v bratislavskej Devínskej Novej Vsi mestská časť pravdepodobne odkúpi. Pôvodne sa totiž uvažovalo o tom, že mestská časť pozemok od Obvodného úradu (OÚ) v Bratislave prenajme.

"Aby sme mohli zlikvidovať nebezpečné gudróny - vedľajšie produkty pri rafinácii ropy, musíme k tejto lokalite najskôr nadobudnúť právny vzťah. Nemôžeme pozemok iba prenajať, musíme ho odkúpiť," povedal pre agentúru SITA prednosta Devínskej Novej Vsi Rudolf Šeliga.

Miestni poslanci preto na poslednom zasadaní zastupiteľstva schválili zámer na odkúpenie tohto pozemku. V súčasnosti rokujú s OÚ. Ten podľa prednostu pozemok v najbližších dňoch obhliadne a dá naň vypracovať súdno-znalecký posudok. Následne sa podľa neho dohodnú aj na podmienkach a kúpnej zmluve. "O odkúpení nakoniec rozhodne miestne zastupiteľstvo," doplnil.

Zároveň pripravujú projekt na vypratanie gudrónov. Projekt vypracúva spoločnosť Develop Trade, ktorá by mala Devínskej Novej Vsi pomôcť zalobovať a získať peniaze cez operačný program Európskej únie (EÚ) na likvidáciu gudrónov.

Ak bude projekt dobre spracovaný, úspešný a EÚ naň odsúhlasí peniaze, mestská časť firme podľa starostu Vladimíra Mráza zaplatí 50-tisíc korún (1 660 €), ďalších 250-tisíc korún dostane po realizácii projektu. Celkové náklady na odstránenie skládky sú podľa starostu okolo 600 miliónov korún (20 mil. €). Sumou 40 miliónov korún (1,33 mil. €) by mala podľa neho prispieť aj spoločnosť Slovnaft, a.s.

Skládka je podľa starostu nahlásená ako jedna z najvýraznejších environmentálnych záťaží na Slovensku. Gudróny vyrobil dnes už neexistujúci podnik Apolo. Nástupníckou organizáciou bol národný podnik Slovnaft, ktorý sa po rokoch pretransformoval do súčasnej podoby Slovnaft, a.s. Gudróny v množstve asi 30 000 ton na pozemku s rozlohou 3 850 metrov štvorcových boli podľa Mráza na skládku premiestnené v roku 1963. Odpad stále pracuje a pukliny vo vápenatom podloží skládky sa zväčšujú. Gudróny spôsobujú znečistenie podzemných vôd a do okolia šíria sírový zápach. Na skládku je dnes zakázaný vstup. V jej blízkosti je však lúka, ktorú Bratislavčania využívajú ako oddychové centrum.

(sita)

Páčil sa vám článok?