Najväčší dlžníci už vodárňam zaplatili

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava už má uhradené všetky záväzky voči Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Uviedol to generálny riaditeľ spoločnosti Daniel Gemeran.

V tomto roku sa úhrady pohľadávok voči zdravotníckym zariadeniam riešili dvomi spôsobmi - priamou úhradou zo strany zdravotníckych zariadení, ale aj nepriamo, postúpením týchto pohľadávok akciovej spoločnosti Veriteľ. Spoločnosti Veriteľ boli v tomto roku postúpené pohľadávky voči zdravotníckym zariadeniam, ktoré vznikli do 31. decembra minulého roka. Šlo o záväzky v celkovej sume 44,338 milióna korún. Úhrady zo strany spoločnosti Veriteľ predstavovali 43 miliónov korún. V období od 1. januára do 2. decembra tohto roka zdravotnícke zariadenia uhradili celkovú sumu 63,5 milióna korún. Najvyššie úhrady realizovala Fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava - šlo celkove o vyše 41 miliónov korún.

„Podobný postup ako voči Fakultnej nemocnici sme uplatnili aj voči iným zdravotníckym zariadeniam,“ uviedol D. Gemeran. K 30. novembru tohto roka Bratislavská vodárenská spoločnosť evidovala sumu pohľadávok po lehote splatnosti voči zdravotníckym zariadeniam vo výške 7,257 milióna korún. Dlžníkmi sú dve zdravotnícke zariadenia, D. Gemeran však nešpecifikoval, o ktoré zariadenia ide. „Urobíme všetko pre to, aby boli pohľadávky uhrádzané načas,“ zdôraznil. Ako dodal, cieľom je, aby sa zdravotnícke zariadenia správali ako ostatní odberatelia. Ak Bratislavská vodárenská spoločnosť nechce siahať k takým opatreniam, ako sú napríklad exekúcie, zostáva jej jediná možnosť - prerušovať dodávku vody.

D. Gemeran zhrnul aj investície vodární v tomto roku. Ako uviedol, spoločnosť za prvé tri štvrťroky tohto roku investovala vo stavieb asi 560 miliónov korún. K najvýznamnejším stavbám v meste patrila rekonštrukcia vodovodu a kanalizácie na Dunajskej ulici (57 miliónov korún), rekonštrukcia kanalizácie na Záhradníckej ulici (18,2 milióna), rekonštrukcia vodovodu a kanalizácie na Žilinskej ulici (11 miliónov), kanalizácia a rekonštrukcia vodovodu na Vrančivičovej, Rajtákovej a Ráczovej ulici (34,2 milióna) a rekonštrukcia výtlačného potrubia na Nábreží arm. gen. L. Svobodu (23,1 milióna). Pokiaľ ide o rekonštrukciu kanalizácie a vodovodu v Michalskej priekope, D. Gemeran vyjadril nádej, že sa aspoň časť prác realizuje ešte v tomto roku.

Páčil sa vám článok?