Kaštieľ v Rusovciach má slúžiť hlave štátu

23.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Historický kaštieľ a park v mestskej časti Rusovce má slúžiť reprezentácii Slovenska. Vláda i ministerstvo kultúry majú záujem, aby bol kaštieľ zreštaurovaný. Povedal to dnes pre médiá prezident SR Ivan Gašparovič počas osláv 800 rokov od prvej písomnej zmienky o Rusovciach.

"Robím všetko preto, nabádam vládu, parlament, len to má jeden problém: je tu určitý súdny spor. Pokiaľ nebude rozhodnutý na súde, tak vždy tu bude určitý problém," povedal  Gašparovič. Spor by mala podľa neho vyhrať slovenská strana a v Rusovciach by sa malo zrealizovať reprezentačné sídlo prezidenta SR, Národnej rady SR a vlády.

Vysvetlil, že ide o spor o vlastníctvo s jedným cirkevným rádom so sídlom v Maďarsku. "Podľa všetkého vlastníctvo cirkevné v inom štáte v inej diecéze nemôže byť, čiže toto patrí Rusovciam," uviedol prezident. Kaštieľ si podľa neho zaslúži, aby sa zachoval.

Gašparovič konštatoval, že na Slovensku nemáme také sídlo, kde by sa mohli pri návštevách ubytovávať prezidenti a monarchovia. "Príde na Slovensko, do Bratislavy, anglická kráľovná, a my ju nemáme kde ubytovať," povedal s tým, že napríklad Slovinsko má niekoľko historických stavieb vo vlastníctve štátu, kde sa ubytovávajú návštevy.

(tasr)

Páčil sa vám článok?