Opäť otvorili útulok pre ľudí bez domova

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od 15. novembra je v Lamači opäť v prevádzke útulok pre ľudí bez domova - nočný stacionár, v ktorom už tretiu sezónu poskytuje Bratislavský samosprávny kraj bezdomovcom možnosť prenocovať.

Zariadenie funguje v areáli Domova sociálnych služieb Rozsutec, kde je modrá unimobunka umiestnená. Nocľaháreň bude slúžiť až do 15. apríla budúceho roku. Z jeho 24-lôžkovej kapacity je 16 postelí určených pre mužov a osem pre ženy. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ľubo Roman vyjadril uspokojenie nad tým, že sa podarilo udržať stacionár v prevádzke, no zároveň zdôraznil, že bez podpory tohto zámeru zo strany starostu mestskej časti Bratislava - Lamač Petra Šramka by sa to nepodarilo.

Počas minulej zimy bola mužská časť útulku využitá naplno a v ženskej mávali voľné miesta. Priemerný vek žien bol 54,3 roka a mužov 49,8 roka. Prenocúva tam pomerne stála klientela bezdomovcov za veľmi výhodný symbolický poplatok 15 korún. Bezdomovci za to dostanú teplú večeru a majú možnosť vykonať osobnú hygienu. Zariadenie im poskytuje aj sociálne poradenstvo.

„Odkedy je tu útulok, poklesla kriminalita, vlámania do chatiek a v okolí nezomrel nikto na podchladenie,“ konštatoval Ľ. Roman. Ako dodal, bezdomovcov využíva aj starosta mestskej časti Lamač na sezónne verejnoprospešné práce, čím im dáva možnosť menšieho zárobku.

Páčil sa vám článok?