Dúbravka žiada Dalkiu vysvetliť rozdiely v cenách

7.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Dúbravka požiadala spoločnosť Dalkia, aby vysvetlila značné rozdiely pri cenách za dodávku tepla a teplej úžitkovej vody v niektorých častiach Bratislavy. Dúbravke totiž fakturuje spoločnosť 864 Sk/GJ, v nedávnom výberovom konaní v Karlovej Vsi pritom ponúkla 663 Sk/GJ.

Uviedol to poslanec a zároveň člen odbornej pracovnej skupiny pre energetiku Peter Čecho. Na otázku, čím si vysvetľuje takéto rozdiely v cenách, poslanec odpovedal, že v prvom rade si mestská časť chce počkať na vyjadrenie spoločnosti. Podľa neho je však očividné, že Dalkia sa inak správa v prípade súťaže v Karlovej Vsi a inak v Dúbravke, kde už má dlhodobú zmluvu na prenájom tepelných zariadení. Dúbravka má podpísanú zmluvu so spoločnosťou Dalkia do konca roka 2028. „Neviem vysvetliť, respektíve pochopiť, prečo Úrad pre reguláciou sieťových odvetví (ÚRSO) svojím rozhodnutím o maximálnej cene v Dúbravke umožňuje takýto manévrovací priestor dodávateľovi tepla,“ povedal Čecho.

Ako ďalej uviedol, ide o prvú žiadosť voči spoločnosti o cenový výmer na dodávku tepla ÚRSO samostatne pre Dúbravku. Cena bola pritom už v apríli prerokovaná na zastupiteľstve, na ktorom poslanci požiadali o zdôvodnenie ceny tepla. Zároveň vyslovili nespokojnosť s jej výškou. Tajomník spomínanej odbornej skupiny Ján Dragúň však uviedol, že ceny tepla závisia od nárastu cien primárnych energií ako aj od financií, ktoré je potrebné investovať do rekonštrukcií a modernizácií tepelného hospodárstva.

Potvrdila to aj spoločnosť Dalkia. Ako sa uvádza v jej stanovisku, cena 663 korún vo výberovom konaní v Karlovej Vsi bola stanovená na základe podmienok mestskej časti na druhý polrok 2008. Podľa spoločnosti sa však neuvažovalo so žiadnymi nevyhnutými opravami a investíciami do tepelného hospodárstva v tejto MČ, ani s nárastom cien primárnych energií. „Z toho dôvodu cena 663 korún nezohľadňuje aktuálnu ekonomickú realitu,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti..

Na otázku, či Dúbravka neuvažuje nad iným dodávateľom, Čecho odpovedať nevedel. Podľa neho je na takéto rozhodnutie potrebný dlhší čas. Dragúň zasa zdôraznil, že dodávka tepla v Dúbravke sa vykonáva v súlade so zmluvou o nájme tepelných zariadení (TEZ), ktorá je uzatvorená do 31. decembra 2028. V zmluve je pritom zakotvené, že ak mestská časť ukončí zmluvu predčasne, je povinná finančne vysporiadať či odkúpiť technologické zariadenie vo vlastníctve nájomcu, teda Dalkie. „Vzhľadom na doteraz vložené finančné prostriedky investované do tepelno-energetických zariadení zo strany Dalkia v rámci modernizácie a rekonštrukcie TEZ na roky 2004 – 2008, je výber iného dodávateľa v súčasnosti prakticky nereálny,“ dodal Dragúň.

(sita)

Páčil sa vám článok?