Okrem mäsa si treba dať pozor aj na lahôdky

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Po nedávnych šokujúcich zisteniach, že v obchodných reťazcoch sa predáva pokazené mäso, kontrolóri zistili nedostatky aj pri výrobe a predaji lahôdkárskych výrobkov.

Kontrola pod vedením Úradu verejného zdravotníctva SR sa uskutočnila tretieho novembra vo všetkých obchodných reťazcoch na Slovensku, ktoré lahôdkárske výrobky vyrábajú a predávajú. Pozornosť sa zamerala najmä na rôzne druhy nátierok a lahôdkárskych šalátov, ale aj na iné potraviny s epidemiologickým rizikom. Spolu bolo prekontrolovaných 135 prevádzok, z toho päť na území Bratislavy. Kontrolóri zisťovali, či sa nespracúvajú potraviny pred alebo po uplynutí dátumu spotreby, resp. dátumu minimálnej trvanlivosti. Kontrolovali aj skladovacie miesta. kde sa uchovávajú potraviny používané na výrobu takýchto výrobkov. Overovali tiež, či sú dostupné údaje o denne vyrobenom množstve výrobkov, t. j. evidencia vyrobeného množstva, a či sú dostupné evidenčné údaje o tom, ako sa nakladá s výrobkami po uplynutí ich trvanlivosti (24 hodín u nátierok, u šalátov rozlíšenie 24 hodín alebo 48 hodín) - najmä z dôvodu podozrenia na zmiešavanie nepredaných zvyškov. Zisťovali aj to, či takéto lahôdkárske výrobky majú vyznačený dátum spotreby po ich zabalení, vrátane ostatných údajov najmä: názov, zloženie a výrobca, a preverovali tiež, či sa v predajných pultoch pri vystavovaní lahôdkarských výrobkov dodržiava teplota chladenia a či ju predajca monitoruje.

Čo vyšlo najavo v Bratislave? V prevádzke obchodného reťazca Billa na Nobelovom námestí sa na prípravu lahôdkárskych výrobkov používali suroviny z veľkospotrebiteľských balení, ktorých obsah nebolo možné po otvorení spotrebovať podľa pokynov výrobcu do 24 hodín alebo 48 hodín. Otvorené balenia neboli označené, ich obsah bol prelievaný do plastových vedier.

V prevádzke Billa na Kazanskej ulici bolo zistené falšovanie 8 druhov vyrobených šalátov uložených v chladiacom boxe, na ktorých boli prelepené etikety s dátumom výroby 2. 11. 2005 na dátum výroby 3. 11. 2005,

V hypermarkete Carrefour v Polus City Centre bol zistený predaj rozvažovaných šalátov a nátierok po dátume spotreby v celkovom množstve asi 5 kg, rovnako aj predaj šalátov a ruských vajec v originálnom balení. V tomto hypermarkete boli zistené aj nedostatky v súvislosti s nedodržaním hygienických podmienok vystavenia v predajných pultoch (znečistené chladiace vitríny s vystavovanými potravinami, bez možnosti monitorovania teplôt, vytekajúca voda z chladiaceho systému v úložnom priestore pod vitrínami). V supermarkete TESCO na Kamennom námestí (ide o prevádzku, v ktorej dochádza len k rozvažovaniu veľkospotrebiteľských balení výrobkov) bolo pri kontrole zistené, že výrobky boli sústavne dopĺňané do nerezových nádob v chladiacich vitrínach, pričom sa zmiešavali šaláty po dátume spotreby s čerstvými výrobkami. V hypermarkete TESCO na Panónskej ceste kontrolóri zistili, že tri nádoby veľkospotrebiteľských balení šalátov neboli označené dátumom otvorenia, dve originálne balenia boli bez označenia dátumu spotreby.

Páčil sa vám článok?