Na sanáciu skládky gudrónov chcú financie z EÚ

16.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Časť ekologickej záťaže po rafinérii Apollo, zbombardovanej v roku 1944, sa nachádza v lome Srdce v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Skládka je na svahu Devínskej Kobyly, asi 600 metrov od sídliska Podhorské. Mestská časť pripravuje novú žiadosť o financie na sanáciu tejto skládky nebezpečného odpadu.

"Devínska Nová Ves pripravuje novú žiadosť o financie na sanáciu tejto skládky z eurofondov," povedal architekt mestskej časti Milan Beláček. Mestská časť požiadala v septembri minulého roka o peniaze z Nórskeho finančného mechanizmu, ale neuspela. V súčasnosti spolupracuje so Slovnaftom, a.s., Ministerstvom životného prostredia SR, mestom Bratislava, Bratislavským samosprávnym krajom a Regionálnou rozvojovou agentúrou Senec-Pezinok.

Skládka obsahuje gudróny a nimi kontaminovanú zeminu. Gudróny sú vedľajšie produkty pri rafinácii ropy chemickými činidlami. Objem skládky je okolo 35.000 kubických metrov, z čoho gudróny tvoria 18.000 kubických metrov. O uložení nebezpečného odpadu rozhodol bývalý Okresný národný výbor Bratislava-vidiek v roku 1963. Povrch skládky bol prikrytý ílovitými zeminami vo výške jeden až jeden a pol metra.

V priebehu rokov sa však uvoľnili kamenné bloky z kameňolomu, ktoré spolu s uskutočnenými prieskumnými vrtmi narušili tesniacu vrstvu. V súčasnosti dochádza k výlevu gudrónov na povrch skládky, informovala Tatiana Rattayová z odboru životného prostredia Miestneho úradu v Devínskej Novej Vsi.

(tasr)

Páčil sa vám článok?