Odpad po zničených chatách zostal v lese

5.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na značný neporiadok, špinu a odpadky v rekreačnej a záhradkárskej oblasti v Dúbravke - Krčacoch, nás upozornila Eva Petrášková z tejto mestskej časti. Podľa nej devastáciu územia, ktoré je sčasti lesoparkom, začali neprispôsobiví občania.

Bezdomovci tu zničili množstvo chatiek a ich vyčíňanie ukončili vlastníci, resp. nájomcovia pozemkov, ktorí staršie chatky zlikvidovali. Neporiadok premiestnili na príjazdovú cestu. Čitateľka tvrdí, že vlastníkom pôdy je v niektorých prípadoch magistrát či štátne lesy. Súkromní vlastníci sa o svoje pozemky starajú a zveľaďujú ich.

Z Miestneho úradu v Dúbravke sme dostali informácie, podľa ktorých riešenie problému znečistenia záhradkárskej oblasti Krčace vychádza z katastrálneho umiestnenia jej jednotlivých záhrad. Z veľkej časti spadá toto územie do katastra mestskej časti Dúbravka, a tá je kompetentná riešiť tento problém na svojom území.

„O okrajovú časť záhradkárskej oblasti (zo strany od cyklotrónového centra), ktorá spadá do katastra našej mestskej časti, sa miestny úrad stará operatívne, t.j. vykonáva obhliadky tejto časti a v prípade zistenia znečistenia komunálnym odpadom, prevažne na okrajových svahoch komunikácie k záhradám, odpad odstraňujeme,“ uviedol Richard Katunský z dúbravského miestneho úradu. „V záhradách, ktoré sú v našej správe, neevidujeme prítomnosť bezdomovcov.“

Mestská polícia nás informovala, že o skládkach, ktoré opisuje čitateľka, vedia. „Z našej strany boli zdokumentované a v zmysle zákona o odpadoch odstúpené na doriešenie príslušnému orgánu,“ uviedol hovorca mestskej polície Peter Pleva.

Minulý rok robili mestskí a štátni policajti raziu v chatovej oblasti na Dolných a Horných Krčacoch viackrát. Viacerí majitelia záhrad a pozemkov sa totiž mesiace sťažovali na to, že pravdepodobne bezdomovci im vykrádajú a devastujú chatky a nelegálne v nich prespávajú. Sami vraj majú strach bezpečne sa pohybovať na tomto území. Policajti vtedy objavili aj niekoľko bezdomovcov, ktorí tvrdili, že majitelia chatiek im ich prenajali, aby ich chránili pred vlamačmi. Všetkých vyzvali, aby čo najrýchlejšie chatky opustili. Bezdomovcom ponúkli pobyt v nízkoprahovom centre pre bezdomovcov na Ivánskej ceste, čo odmietli s tým, že na tento spôsob života si už zvykli a nechcú ho meniť.

(rob)

Páčil sa vám článok?