S neporiadkom si chcú poradiť občania sami

5.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Okolo lokality Ostrovné lúčky, známej skôr ako Čunovské jazerá, býva v sezóne vždy veľká diskusia, donedávna však chýbali akékoľvek činy - ak si odmyslíme demontáž závor.

Tie demontovala Bratislavská vodárenská spoločnosť, keď sa jej podarilo vyňať lokalitu Ostrovné lúčky zo zoznamu chránených vodných zdrojov. Miestu však zostal charakter chránenej prírodnej oblasti a tiež jablko sváru - vychýrené jazerá. A pribudlo neporiadku a odpadu, ktorý po sebe zanechávajú nedisciplinovaní rekreanti.

Kedysi boli jazerá ďaleko za mestom, dnes sú v bezprostrednom susedstve novej vilovej štvrte Pieskový hon a za teplých dní sa zápach z neriadených skládok linul až do rodinných domov. Majitelia áut si zvykli kempovať priamo na brehu, mnohí sa sem prišli nielen vykúpať, ale doviezli aj odpad, s ktorým si doma nevedeli rady.

„Nasťahovali sme sa sem, lebo sa nám v Rusovciach páčilo a teraz si to nenecháme zohyzdiť,“ hovorí Peter Vojtko, jeden z obyvateľov novej štvrte. Susedia sa preto rozhodli okolie jazier vyčistiť a spraviť niečo, aby sa tam s autami jazdiť nedalo. Podporu našli u starostu Dušana Antoša, ktorý sa osobne aj s niektorými poslancami na brigáde zúčastnil. Miestny úrad a jeho podnik Ruseko pomohli s osadením nových závor a spoločne zlikvidovali najväčšie ohniská odpadu.

Susedské združenie je zatiaľ neformálne, ako hovorí P. Vojtko, pevnejšiu organizáciu nevylučujú, ale zatiaľ ju netreba. Beztak už sú pripravení zopakovať čistenie, kým nebude okolo jazier skutočne čisto, zvažujú, aké nádoby na odpad tam dať a kde ich vziať. Tiež uvažujú, že oslovia správu Chránenej krajinnej oblasti dunajské luhy, aby pomohla radou a keď sa dá, i materiálom a odborným dozorom. Do ochrany čistoty chcú zaangažovať aj mestskú políciu, pretože Rusovce vlastného okrskára nemajú.

„Chceli by sme, aby boli Rusovce, čisté, aby sa zachoval ich útulný vidiecky ráz a k tomu aj prispejeme,“ končí Peter Vojtko.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?