Vrakunčania nechcú platiť za odpad iných

19.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mestská organizácia Odvoz a likvidácia odpadu, a.s., spolu so samosprávou mestskej časti Vrakuňa a dominantným správcom bytov vo Vrakuni Spokojné bývanie, s.r.o. spustili pilotnú osvetovú kampaň na tému odpad.

Podľa vrakunskej spoločnosti Spokojné bývanie je totiž osveta a informácie, čo v tejto fáze vývoja zberu a triedenia odpadu chýba. Potvrdzuje to aj konateľ spoločnosti Marek Hargaš, ktorý sa odvoláva na skúsenosti zo zahraničia, kde už možno hovoriť o istej kultúre v tomto smere, že ani tam by bez osvety, len uplatňovaním technických opatrení, ďaleko nepokročili.

Vrakuňa skutočne mala všetky predpoklady pre to, aby sa neporiadok okolo kontajnerových stojísk nešíril, navyše z tejto mestskej časti pochádza poznatok, že trvalo pristavené kontajnery nezvýšili čistotu, ale úroveň lajdáctva niektorých občanov. Ukázalo sa, že službu zadarmo si nevážia. Navyše za štyri roky, odkedy sa bezplatná kontajnerová služba zaviedla, v Bratislave vzrástlo množstvo domového a drobného stavebného odpadu štvornásobne.

Nová kampaň je postavená na opačnom princípe a jej mottom je „Neplaťte za iných.“ Jasne vysvetľuje ľuďom, že náklady na odpad sú a treba ich platiť, ale zároveň informuje, ako ich možno znižovať. Informuje o zberných dvoroch, ich kapacitách sortimente a tiež otváracích hodinách. V kampani sú občania vyzývaní, aby znečisťovateľov oznamovali na miestom úrade alebo polícii. Ak sa totiž nenájde pôvodca znečistenia okolia kontajnerového stojiska, môže starosta vymerať domu, ktorému stojisko patrí, pokutu 5-tisíc korún a a navyše zaplatí náklady na odstránenie znečistenia.

(gub)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie