Krematórium volá po ráznej rekonštrukcii

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Napriek investíciám, ktoré pohrebníctvo Marianum každoročne vloží do zveľaďovania krematória, potrebuje táto inštitúcia rozsiahlu rekonštrukciu, najmä pokiaľ ide o exteriér, aby to bolo miesto nielen pietne, ale aj dôstojné.

Časť výnosov, ktoré Marianum dosiahlo v tomto roku (do 30. septembra 76,6 milióna korún), použili na generálnu opravu kremačnej pece. Len od roku 2000 tu vykonali 9524 kremácií - zariadenie neslúži len Bratislave, ale spopolňuje zosnulých z celej spádovej oblasti bývalého Západoslovenského kraja. Aj preto prešli pochôdznou terasou pred hlavným vchodom za čas existencie krematória státisíce ľudí. Denne sa tu koná okolo desať smútočných obradov, ale v extrémnych prípadoch je to aj šestnásť pohrebov. „Zaťaženie je obrovské, napriek tomu, že v roku 2004 terasu rekonštruovali, potrebovala by už dnes generálnu opravu,“ mieni riaditeľ pohrebníctva Miloslav Hrádek. V roku 2004 sa investovalo aj do rekonštrukcie rozvodov a komunikácií, ale zariadenie ešte stále potrebuje investície. Akútne to potrebujú napríklad vonkajšie kamenné obklady, čelné presklenie obradnej siene by si žiadalo výmenu a nevyhnutná je oprava vzduchotechniky.

Zvláštnym problémom je komunikácia s architektom krematória Ferdinandom Milučkým, ktorý aranžoval vonkajšie priestory. Pred troma rokmi mu Marianum zadalo požiadavky, ktoré vyplynuli z praxe, na umelecké dotvorenie vonkajších priestorov, ale doteraz sa napriek urgenciám nič neudialo. Okrem iného pohrebníctvo architekta požiadalo o zriadenie urnovej steny pod rozsypovou plochou, čo by bola nielen zaujímavá alternatíva, ale aj nový priestor, ktorého je nedostatok. Do vonkajšieho stvárnenia krematória, ktoré chránia autorské práva, totiž pohrebníctvo samo zasahovať nemôže.

Páčil sa vám článok?