Bratislava nutne potrebuje nový cintorín, súčasné kapacity stačia na osem rokov

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Existujúci počet voľných hrobových miest na bratislavských cintorínoch vystačí na zhruba osem rokov, mesto preto potrebuje nový cintorín za približne 450 miliónov korún.

Uviedol to Miroslav Hrádek, riaditeľ mestskej organizácie Marianum, ktorá spravuje a prevádzkuje 21 bratislavských cintorínov a krematórium. Na cintorínoch spravuje 91 201 hrobových a 21 440 urnových miest. Ako dodal M. Hrádek, pred asi troma rokmi spustili kampaň rušenia hrobových miest neplatičov, vďaka čomu získali nové hrobové miesta, zriadenie nového cintorína je však nevyhnutné. Nový cintorín by mal pravdepodobne vzniknúť pri starom vojenskom cintoríne v Petržalke. Mal by mať rozlohu 15 hektárov a vystačiť by mal na 50 rokov. Podľa námestníka primátora Branislava Hochela je toto miesto na zriadenie cintorína najvhodnejšie, termín začatia výstavby však spresniť nevedel, pretože mesto na nový cintorín ešte nemá peniaze.

Marianum vlani dosiahlo výnosy takmer 105 miliónov korún. Tie pozostávajú z predaja služieb - pohreby a kremácie, z predaja kvetov, z poplatkov spojených s užívaním hrobových a urnových miest, z prenájmu nebytových priestorov a iných výnosov. K 24. októbru Marianum evidovalo 9210 neplatičov poplatkov za hrobové a urnové miesta.

Marianum v minulom roku investovalo do vybudovania novej urnovej steny a hrobových miest, ako aj na opravu strechy a komunikácií na cintoríne v Slávičom údolí. Prostriedky ďalej vynaložilo aj na rekonštrukciu oplotenia cintorína vo Vrakuni, na nový vodovodný rozvod vody na cintoríne Ružinov, na rekonštrukciu oplotenia cintorína v Podunajských Biskupiciach, na vybudovanie novej vstupnej brány na cintoríne v Devínskej Novej Vsi a na rekonštrukciu sociálnych zariadení a kontajnerov na stredisku dopravy.

Do 30. septembra Marianum dosiahlo výnosy takmer 76,6 milióna korún. Okrem investícií v krematóriu, o ktorých informujeme na inom mieste, sa prostriedky preinvestovali aj na opravy veľkokapacitných kontajnerov pre cintoríny, rozšírenie bezpečnostného systému na cintoríne v Ružinove, dokončenie urnovej steny v Slávičom údolí, vybudovanie chodníkov v Čunove, osadenie nových studničiek a vybudovanie základov pod pomníky v Ružinove.

Páčil sa vám článok?