Z Vrakunčanov chcú uvedomelých triedičov odpadu

6.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Z obyvateľov bratislavskej Vrakune chce mestská časť, spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu a spoločnosť Spokojné bývanie, s.r.o. vychovať uvedomelých triedičov odpadu. Uviedol to na pondelkovej tlačovej besede uviedol konateľ spoločnosti Spokojné bývanie Marek Hargaš.

Ako dodal do budúcna by sa tým mal vyriešiť problém s nadbytočným odpadom, projekt by mal prispieť k čistejšiemu a hospodárnejšiemu bývaniu v mestskej časti. Ak budú obyvatelia ku kontajnerovým stojiskám ukladať nevhodný odpad a vytvárať tak skládky, hrozí im pokuta až 5 000 korún.

"Účelom pilotnej kampane s názvom Šetrite svoje peniaze. Neplaťte za iných je osveta a vysvetlenie obyvateľstvu, že ľahostajnosť proti čiernemu vyhadzovaniu odpadu znamená plytvanie financiami hlavne pre obyvateľov a nie pre znečisťovateľov. Každé kontajnerové stojisko je financované konkrétnymi obyvateľmi domu a ak ho zneužije ďalšia osoba, doplatia na to obyvatelia domu," spresnil. K udržiavaniu peknej a čistej Vrakune a neplatiť za vandalizmus iných môžu podľa Hargaša občania prispieť aj vzájomnou kontrolou a upozorňovaním na prípadných neporiadnikov. "Ak uvidia vinníka, majú ho odfotografovať a informovať starostu mestskej časti alebo mestskú políciu. Pokutu tak zaplatí konkrétny vinník," doplnil.

Informačná kampaň bude prebiehať takým spôsobom, že na území každého kontajnerového stojiska vo Vrakuni budú umiestnené tri pútače, ktoré budú obyvateľov informovať o dôležitosti udržiavania čistoty v priestoroch a v okolí kontajnerových stojísk. "Vrakunčania budú informovaní aj prostredníctvom letákov, internetovej stránky, PR článkami, informácie budú aj na nástenke miestneho úradu," uviedol Hargaš. Dodal, že sa inšpirovali v susednom Rakúsku a ak sa tento projekt ujme, chceli by ho implementovať aj na ďalšie bratislavské mestské časti.

So znečistenými stojiskami v katastrofálnom stave bojovala Vrakuňa podľa starostu Ladislava Faturu už dlhodobo. "Problém sme sa pokúšali riešiť rôzne, od zamknutia a oplotenia stojísk až po pokuty. Máme pocit, že kým nezačneme pracovať s osvetou, nič nezmôžeme. Táto cesta je možno dlhšia, ale je osvedčená v európskych krajinách a verím, že uspeje aj u nás," uviedol. Ako Fatura dodal, kampaňou sa pokúsia vytvoriť na občanov tlak, aby sa zamysleli nad svojím konaním.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti OLO Valentína Mikuša nie je problém s odpadom v hlavnom meste novou témou. "Od roku 2005 sme zaviedli pravidelný odvoz veľkorozmerného odpadu priamo z kontajnerových stojísk. Služba bola zadarmo, ľudia túto službu zneužívali, odpad sa začal hromadiť a z odpadových stojísk sa stávali stavebné skládky veľkokapacitných rozmerov. Odstránenie takejto skládky potom šlo na náklady OLO, čo bolo približne 5 000 korún," zdôvodnil. Informovanosť a následná určitá uvedomelosť obyvateľov môžu podľa neho pomôcť do budúcnosti problém riešiť.

V súvislosti s touto kampaňou sa miestny úrad vo Vrakuni rozhodol sprístupniť svoj zberný dvor na Ihličnatej ulici celoročne. Otváracie hodiny sú od pondelka do štvrtka od 7:30 do 11:30 a od 12:00 do 15:30, v piatok do 16:00, v sobotu od 8:00 do 16:00. Mikuš dodal, že hlavné mesto Bratislava sa rozhodlo vybudovať zberné dvory aj v Petržalke a v Ružinove a s Dúbravkou ešte len rokujú o vhodnom mieste. "Ak bude občanom zberný dvor prístupný, bude v maximálne možnej miere využívaný," povedal. Spoločnosť OLO prevádzkuje zberné dvory na Ivanskej ceste a na Bazovej ulici. Otváracie hodiny sú od pondelka do piatka od 7:00 do 21:00, v sobotu a v nedeľu od 7:00 do 14:00.

(sita)

Páčil sa vám článok?