Osem potápačov dnes čistilo jazero Kuchajda

1.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

V mestskej časti Nové Mesto dnes osem potápačov v niekoľkých skupinách čistilo jazero Kuchajda. Tradičné čistenie jazera pred letnou sezónou sa konalo už dvadsiaty rok.

Samotnému čisteniu pritom predchádzalo dvojdňové mapovanie celej Kuchajdy a označovanie akýmisi bójkami tých miest v jazere, kde sa nachádzal nebezpečný odpad. "Pozitívne je, že v jazere nachádzame každý rok menej a menej vecí. V jazere aj v areáli Kuchajdy je väčšia čistota, svedčí o tom aj počet leukoplastov, ktoré použijeme počas kúpacej sezóny na ošetrenia drobných zranení návštevníkov. Kým v minulosti ich bolo okolo 1 000, teraz je to len niekoľko desiatok," povedal predseda klubu potápačov Octopus Tomáš Rácz.

Pri čistení jazera zaznamenali potápači najviac odpadu v časti pri reštaurácii, kde je mólo. V plážovej časti zasa lokalizovali nebezpečný sklenený odpad. Podarilo sa im tiež nájsť napríklad bicykle, odpadové koše, kempingový materiál, stoličky či slnečníky. "Sú to veci, ktoré znamenajú veľké nebezpečenstvo pri skokoch do vody. Našli sme však napríklad aj vykradnutú pokladničku, ktorá možnože pochádza z trestnej činnosti," uviedol Rácz. Doplnil, že počas letnej sezóny vykonávajú v areáli aj vodnú záchrannú službu. "Jazero a jeho okolie je tak neustále monitorované," vysvetlil.

Potápači z klubu Octopus sa zúčastňujú každoročne aj čistenia Veľkého Draždiaka v Petržalke. Podľa Rácza je situácia v petržalskom jazere oveľa horšia ako na Kuchajde. "Lepšiemu stavu Kuchajdy dopomáha aj to, že areál je ohradený a strážený. Okrem toho súkromné podniky na Draždiaku asi nevenujú dostatočnú pozornosť čistote a bezpečnosti," konštatoval.

Za najnebezpečnejší tohtoročný nedávny nález v známom petržalskom jazere pritom označil mohutný plot so stĺpmi v betóne, ktorý sa nachádzal v plážovej časti. "Stĺpy trčali kolmo k hladine a ich konce sa nachádzali tesne pod hladinou jazera. Keby niekto v danom mieste skočil do vody, mohol by sa na ne napichnúť," vysvetlil Rácz.

Potápačom trvalo približne týždeň, pokým sa im podarilo stĺpy rozpíliť a plot rozdeliť na menšie časti. Ľahšie časti pritom z jazera vytiahli, ťažšie presunuli do 12-metrovej hĺbky v inej časti jazera, kde zapadli do bahna. Na ich vyzdvihnutie z jazera by totiž potrebovali žeriav či iné ťažké vozidlo. "V danej hĺbke už nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo. Je to niečo podobné, ako potopený Titanic," dodal Tomáš Rácz.

(sita)

Páčil sa vám článok?