Úplatného chirurga chytili pri čine

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Policajti z Úradu boja proti korupcii zadržali minulý štvrtok plastického chirurga Romana B. pri preberaní 19-tisícového úplatku. Informovala o tom Jana Pôbišová z komunikačného odboru ministerstva vnútra.

Vyšetrovateľ lekára Fakultnej Nemocnice s poliklinikou v Bratislave Romana B. obvinil z trestného činu prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody. Podľa J. Pôbišovej plastický chirurg žiadal úplatok od pacientky prvýkrát už v auguste, ešte pred jej operáciou. Úplatok si znovu vypýtal po prijatí pacientky do nemocnice. Potom súhlasil s jej návrhom, že mu peniaze vyplatí po operácii. Žena sa však obrátila na políciu a podala trestné oznámenie. Vo štvrtok na obed prišla za lekárom na kontrolu po operácii do jeho ambulancie. Pacientka mu v postavení agenta odovzdala 19-tisíc korún, chirurg si peniaze zobral. Následne však zasiahla polícia a priamo v ambulancii lekára zadržali. Peniaze dobrovoľne vydal. Ako uviedla J. Pôbišová, obvinenému hrozí trest 1 až 5 rokov alebo zákaz činnosti alebo peňažný trest. Stíhaný je na slobode.

Riaditeľka pre zdravotnú starostlivosť Fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava Katarína Sedláková vydala ku kauze brania úplatku vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že o zadržaní plastického chirurga sa dozvedela od prednostu kliniky. „Menovaný je zamestnancom Lekárskej fakulty UK, preto o prípadných pracovno-právnych dôsledkoch rozhodne dekan prof. MUDr. P. Traubner, PhD.,“ uvádza sa vo vyhlásení. „V prípade, že sa podozrenie z trestného činu potvrdí, FNsP Bratislava požiada dekana, aby s lekárom ukončil aj pracovný pomer vo FNsP Bratislava.“ Podľa K. Sedlákovej už lekár zdravotnícku činnosť vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v žiadnom prípade nebude môcť vykonávať. „Je nám ľúto, že sa nájdu aj lekári, čo takto konajú a poškodzujú v mnohých oblastiach dobré meno zdravotníctva,“ uzavrela.

Páčil sa vám článok?