Podmienky exekúcie bytu neplatiča

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Otázka, ktorá zaujíma veľa čitateľov Bratislavských novín, je otázka exekúcie bytu z dôvodu nedoplatkov. Ide o zložitú problematiku, tu nie je možné zodpovedať všetky otázky naraz a už vôbec nie problém exekúcií nehnuteľností generalizovať.

Exekúcia predstavuje jednu z foriem výkonu rozhodnutia. Oprávnený má nárok podať návrh na vykonanie exekúcie v prípade, ak osoba, ktorej je uložená povinnosť (povinný), dobrovoľne nesplní, čo mu ukladá vykonateľné rozhodnutie.

Exekučné konanie sa začína na návrh, ktorý musí obsahovať zákonom stanovené náležitosti. Z návrhu musí byť zjavné, ktorému exekútorovi je určený, kto ho robí, ktorej veci sa týka, musí byť datovaný a podpísaný. Návrh na vykonanie exekúcie musí obsahovať označenie účastníkov a presné označenie exekučného titulu. Exekučným titulom je vykonateľné rozhodnutie súdu, ak priznáva právo, zaväzuje povinnosti alebo postihuje majetok.

V zmysle ustanovení Exekučného poriadku možno však vykonať exekúciu aj na podklade rozhodnutí orgánov Európskej únie, notárskych zápisníc, ktoré obsahujú právny záväzok a v ktorých je označená oprávnená osoba, povinná osoba, právny dôvod, predmet a čas plnenia, ak povinná osoba s vykonateľnosťou súhlasila. Za exekučný titul zákon považuje aj vykonateľné rozhodnutia rozhodcovských komisií, osvedčenia o dedičstve, vykonateľné rozhodnutia orgánov štátnej správy a samosprávy (vrátane blokov na pokutu nezaplatenú na mieste), platobné výmery a výkazy nedoplatkov vo veciach daní a poplatkov, vykonateľné rozhodnutia a platobné výmery vo veciach sociálneho zabezpečenia, sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia. Exekučný titul musí byť potvrdením o vykonateľnosti.

Teraz späť k otázke, či možno bez súdu prísť o byt z dôvodu nedoplatku. Exekúciu možno viesť len na základe exekučného titulu. Výkaz nedoplatkov do fondu údržby a opráv medzi exekučné tituly nepatrí. Pozor! V prípade, ak sa spoločenstvo vlastníkov bytov obráti na súd a ten uzná nárok spoločenstva a vydá rozhodnutie (platobný rozkaz, resp. rozsudok), na základe vykonateľného rozhodnutia je možné viesť exekúciu. Na záver len jedna rada, nenechajte veci zájsť tak ďaleko, a pokúste sa ich riešiť skôr, ako vás osloví exekútor.

Páčil sa vám článok?