V bratislavskej zoologickej záhrade na jar pribudne unikátny pavilón šeliem

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej zoologickej záhrade finišujú práce na výstavbe nového pavilónu šeliem, ktorého súčasťou budú prvky, aké doteraz u nás neboli použité. Stane sa domovom veľkých mačkovitých šeliem.

V súčasnosti na pavilóne šeliem trvajú dokončovacie práce. Vnútorné časti chovných zariadení sú dobudované. Stavebný ruch pokračuje vo vonkajších výbehoch, kde sa budujú vodné plochy, skaly s čiastočne krytými ležoviskami, kmene stromov, voľné ležoviská, zeleň. Pripravujú sa tiež náučné panely do vnútorných objektov. Stavba nového pavilónu šeliem bude ukončená do konca tohto roka. „Počas skúšobnej prevádzky v zimných mesiacoch požiadame o kolaudáciu stavby a slávnostné otvorenie pre verejnosť pripravujeme na apríl 2006,“ povedala nám riaditeľka zoologickej záhrady Miloslava Šavelová.

Ako dodala, práve v tomto období sú v záverečnej fáze aj rokovania o dovoze zvierat. Zo Švajčiarka (Walter ZOO) do bratislavskej zoologickej záhrady privezú dve samice leva juhoafrického, samca leva juhoafrického z Francúzska (ZOO Beauval), čo je dnes už aj potvrdené. „So ZOO Singapore rokujeme o dodaní nepríbuzného páru jaguára amerického,“ uviedla M. Šavelová. „Obidva jedince by naša zoo dostala bezplatne, v súčasnosti riešime ich dopravu, pretože podľa návrhu kontraktu ju má hradiť ZOO Bratislava. V tretej časti pavilónu budú umiestnené pumy americké, z ktorých samca máme vlastného a o doplnení o samicu zo Severnej Ameriky, nepríbuznej k európskemu chovu, rokujeme. Do poslednej časti chovného zariadenia umiestnime tigre sumatranské, ktoré máme zatiaľ umiestnené v ZOO Košice.“

Ako konštatovala M. Šavelová, nový pavilón šeliem v bratislavskej zoologickej záhrade bude skutočne jedinečný. Návštevník v ňom uvidí množstvo prvkov, ktoré zatiaľ pri budovaní chovných zariadení na Slovensku neboli použité - napr. stena z umelých skál, ktorá vytvára dojem prírodnej skalnej steny s prevismi, ktoré umožňujú chrániť ležoviská zvierat pred nepriazňou počasia.

Páčil sa vám článok?