Obnovu stanice v Lamači dokončia v máji

9.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia železničnej stanice Bratislava - Lamač, by mala byť dokončená v máji tohto roka. Železnice Slovenskej republiky začali s jej obnovou v marci 2007. Stanica je na Lamačskej ceste pri diaľnici D2.

Železnice zaradili túto stanicu do plánovaných rekonštrukcií staničných budov v roku 2008 s nákladmi vo výške 21 miliónov korún. Po dokončení bude objekt stanice zateplený, pribudnú nové plastové okná a na nadstavbe strechy sa objaví aj nová krytina.

Rekonštrukcia sa dotkne aj kotolne, ktorú prispôsobia na spaľovanie ekologického paliva. Úprava nástupišťa sa bude týkať spevnených plôch pri výpravnej budove. Cieľom je zlepšiť vzhľad staničnej budovy, vnútorných priestorov a zvýšiť kultúru cestovania. Staré, technicky a funkčne nevyhovujúce hospodárske objekty dali Železnice SR zbúrať.

Železničná stanica v Lamači sa do roku 1947 volala Lamač. V roku 1924 tam bola vybudovaná úzkokoľajka kvôli doprave kameňa z neďalekého kameňolomu. V súčasnosti je jednou zo zastávok na trati do rakúskeho Marcheggu. Od februára 2001 ju možno v rámci integrovanej dopravy využiť ako jednu zo staníc na cestu mestom na platný cestovný lístok MHD.

Železnice SR plánujú v tomto roku obnoviť aj stanicu Predmestie pri Gaštanovom hájiku. Výpravná budova železničnej stanice Predmestie bola postavená v roku 1971. Nová stanica má byť modernejšia, priestornejšia a spĺňajúca prísne kritériá na kultúru cestovania. S dokončením jej rekonštrukcie sa ráta v roku 2009 alebo 2010.

(rob)

Páčil sa vám článok?