Poriadok je základom čistoty v meste

2.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

S názorom, že čierne skládky vznikajú kvôli zlému zákonu, nesúhlasia aktivisti petržalských bytových samospráv - z ich komentára však jednako zaznieva, že ani zákon nie je dostatočný.

Dôležité však je, že boj s odpadom sa začína stávať celospoločenskou záležitosťou a Petržalčania majú kritické poznatky z organizácie narábania s odpadom.

Podpredseda Združenia domových samospráv Marcel Slávik vec podrobne analyzuje a za hlavný dôvod, prečo v našom meste zlyháva politika nakladania s odpadom, označuje skutočnosť, že absentuje stratégia a koncepcia odpadového hospodárstva. Samospráva nevytvára podmienky na to, aby občania mohli prispievať k čistote. „Zvyšovanie poplatku za odvoz odpadu - hoci len cez zvýšenie koeficientu - a jeho obhajovanie je len alibizmom,“ konštatuje.

M. Slávik tlmočí názor združenia, že jedinou konštruktívnou a schodnou cestou je, že si všetky dotknuté subjekty uvedomia svoju zodpovednosť. Mestská a miestna samospráva za vytvorenie stratégie odpadového hospodárstva a vytváranie podmienok na napĺňanie tejto stratégie. Spoločnosť OLO ako likvidátor odpadu a vlastníci bytov ako pôvodcovia za každodenné napĺňanie tejto stratégie. V Petržalke samospráva so združením vlastníkov bytov pripravila program, ktorý vychádza z označených nedostatkov.

Mesto a mestské časti skutočne veľa dlžia tejto stratégii. Kardinálnym dlhom je nevyriešenie otázky zamykateľných kontajnerových stojísk. Domy boli budované bez nich, samospráva vymáhala nekresťanské nájomné, ak si bytové spoločenstvo chcelo stojisko postaviť, alebo hotové stojiská namiesto ich legalizácie jednoducho označovala za čierne stavby. Už len odstránenie tohto problému by znamenalo podstatné zníženie masového znečistenia mesta.

Nedoriešená je situácia s verejnými odpadovými košmi, penalizácia previnilcov, ale tiež dôsledný výkon inšpektorov čistoty a najmä mestskej polície pri dohľade. Majitelia objektov totiž nemajú zo zákona možnosti, ako strážiť a penalizovať tvorcov čiernych skládok či nelegálnych smetísk.

Marcel Slávik potvrdzuje názor, že dobre fungujúci systém by nevyžadoval zvyšovanie poplatkov obyvateľom, ale naopak, zlacnil by udržiavanie čistoty a mohol by z tržieb za odpad prispieť práve do tejto komodity alebo domom, ktoré druhotné suroviny vyprodukovali.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?