Rača plánuje zrekonštruovať Nemecký kultúrny dom

9.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Nemecký kultúrny dom v mestskej časti Rača by mali koncom roka začať rekonštruovať. Objekt je spätý s Račou, vinohradníckymi tradíciami a spoločenským životom, preto je prioritou samosprávy sprevádzkovať ho a zabezpečiť jeho užívanie širokou verejnosťou.

Kým však mestská časť  začne objekt rekonštruovať, treba ešte zabezpečiť stavebné povolenie, zapracovať požiadavky zo stavebného povolenia do projektovej dokumentácie na uskutočnenie rekonštrukcie a tiež treba vybrať zhotoviteľa stavebných prác verejnou súťažou.

Kedy bude rekonštrukcia ukončená, nie je zatiaľ možné presne určiť. "Bude záležať na priestorovom a prevádzkovom režime stavby, či bude možné riešiť stavbu na samostatné etapy, alebo ako celok. Predpokladaný termín ukončenia je v roku 2010," konštatovala Iveta Virsíková z miestneho úradu v Rači.

Predpokladané náklady stavby sú približne 85 až 90 miliónov korún. Skutočné stavebné náklady však budú podľa Virsíkovej presnejšie stanovené až na základe spracovania rozpočtu stavby, ktorý bude súčasťou realizačného projektu. Ako tiež uviedla, okrem vlastných zdrojov bol na účely financovania rekonštrukcie založený Fond Nemecký kultúrny dom, ktorý dáva možnosť finančného príspevku verejnosti, hľadať však budú aj ďalšie formy financovania.

Doteraz boli podľa Virsíkovej na budove Nemeckého kultúrneho domu uskutočnené potrebné kroky na zabezpečenie majetkovoprávneho vzťahu k pozemkom pod objektom. "Tiež prebehli základné prípravné a prieskumné práce a v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní bol vybratý zhotoviteľ projektovej dokumentácie pre stavebné konanie a realizáciu stavby," spresnila.

V rámci prípravných prác bol celý objekt vyprataný a veľké množstvo rôzneho odpadu a smetia, ktoré sa tam za viac rokov nahromadilo, bolo odvezené. Ukončovacie práce prebehli podľa nej aj na vyprataní časti objektu bývalého prevádzkového objektu správcom konkurznej podstaty, ktorý zabezpečuje likvidáciu firmy Vínoprodukt.

Ako Virsíková ďalej uviedla, vybratý zhotoviteľ má projektovú dokumentáciu pre stavebné konanie odovzdať do konca apríla. "Po vydaní stavebného povolenia najneskôr do 60 dní dopracuje zhotoviteľ projekt na realizáciu stavby so zapracovaním požiadaviek zo stavebného povolenia," doplnila.

Nemecký kultúrny dom by si mal podľa Virsíkovej zachovať svoj pôvodný polyfunkčný charakter. Jeho súčasťou bude viacúčelová sála na rôzne spoločensko-kultúrne podujatia, zasadnutia miestneho zastupiteľstva, tiež by sa tu mala nachádzať reštaurácia s vinárňou, miestnosti pre klubovú činnosť, rôzne záujmové krúžky, knižnica, administratívne priestory, prevádzkové priestory pre výkon správy objektu, prechodné ubytovanie či prednáškové miestnosti pre školenia a semináre.

Račania nemeckej národnosti si v roku 1939 na podnet evanjelického farára Dezidera Alexyho založili Nemecké vinohradnícke družstvo, ktorého úlohou bolo spoločne spracovávať hrozno, nakupovať pre vinohradníkov potrebné nástroje a školením zvyšovať úroveň pestovania a spracovania hrozna. Družstvo v roku 1942 vybudovalo vinárske centrum, ktoré pozostávalo z technologickej a kultúrnej časti. Technologickú časť tvorila prevádzka na spracovanie hrozna a výrobu vína spolu s veľkými pivnicami, v ktorých boli sudy a miestnosti na archivovanie vína. Kultúrnu časť tvorila dvojposchodová budova s veľkou sálou a menšími kancelárskymi miestnosťami.

Toto vinárske centrum však svojim majiteľom slúžilo iba krátko. Na základe Benešových dekrétov bol majetok Nemeckého vinohradníckeho družstva v roku 1946 skonfiškovaný. Skonfiškované nehnuteľnosti boli o desať rokov neskôr pridelené do operatívnej správy Malokarpatským vinárskym závodom Bratislava. Polovica objektu bola užívaná MNV Rača ako kultúrny dom, respektíve osvetové stredisko pre kultúrne a osvetové akcie až do roku 1988, kedy bol objekt uzavretý a tento stav pretrváva dodnes. Budova Nemeckého kultúrneho domu bola do roku 2002 vo vlastníctve Slovenskej republiky a jej správca bol Okresný úrad Bratislava III. V roku 2002 odkúpila mestská časť Rača Kultúrny dom do svojho vlastníctva.

(sita)

Páčil sa vám článok?