Piesková jama po tehelni mizne

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dlhoročný problém, ktorý bývalé Západoslovenské tehelne zanechali Devínskej Novej Vsi, sa stráca nielen obrazne, ale aj doslova - jama po bývalej pieskovni sa zo dňa na deň zapĺňa, o pár rokov to bude zelený terasovitý svah.

Problém vyriešila iná stavebná aktivita - budovanie diaľničného tunela pod Sitinami. Najväčším problémom mestskej časti po likvidácii tehelne bolo totiž ako a za čo zohnať materiál, ktorým zasype bývalú pieskovú baňu. Iné riešenie ako zasypanie neexistovalo - v jame už bolo len trochu piesku a ten sa na iné ako tehliarske účely využiť nedal. Práve v momente, keď začal byť problém akútny, oslovila samosprávu spoločnosť Skanska, ktorá sa potrebovala zbaviť materiálu vyťaženého pri stavbe tunela. Po rokovaniach a analýzach, či možno v tejto lokalite použiť na zasypanie materiál zo Sitiny, padlo na Obvodnom banskom úrade kladné rozhodnutie.

Devínska Nová Ves začiatkom roku 2004 zrazu mala materiál a nielen to - za jeho uloženie v zmysle zákona investor platí. Nie sú to horibilné sumy, ale podľa zástupcu starostu Františka Baňasa mestskej časti pomôžu, hoci samospráva naozaj pokladá za kľúčový problém likvidáciu bane. Zasypanie jamy sa pravdepodobne skončí do konca marca. To však neohrozí biologickú rekultiváciu lokality, ktorá je naplánovaná na budúci rok. Potom samosprávu čakajú rokovania s devínskym Družstvom podielnikov, ktorému územie bývalej bane patrí. Mestská časť chce totiž časť tohto priestoru využiť na vybudovanie rekreačno-športového areálu.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie