V Petržalke sa vlani narodilo 2309 detí

8.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

V Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke sa v uplynulom roku narodilo 2309 detí. Oproti roku 2006 je to nárast počtu novorodencov o 130.

Rodičia dávali svojim deťom najčastejšie mená Jakub, Samuel a Tomáš alebo Ema, Sofia či Natália. Nechýbali však ani cudzie mená. Z exotických chlapčenských mien sa objavili napríklad Mathias, Riyad či Salvador, z dievčenských mien zasa Xia, Aditya, Jessica či Kinga. Petržalskou zvláštnosťou bola požiadavka na zapísanie troch mien pre jedno dieťa - Curtis Noel Joannes.

V najväčšej bratislavskej časti sa v minulom roku zosobášilo 305 párov. V 18 prípadoch si pritom bral občan so slovenskou štátnou príslušnosťou cudzinca. Slováci a Slovenky si najčastejšie pre manželstvo vyberali občanov Českej republiky, Ukrajiny, Talianska či Nemecka. V jednom prípade sa sobášili dvaja cudzinci, jeden bol občanom Ukrajiny, druhý občanom Ruska.

Mimo oficiálnej sobášnej miestnosti sa uskutočnili iba dva obrady, možnosť sobášiť sa na mieste bola mladomanželom poskytnutá až od júna 2007. V prvých týždňoch roka 2008 eviduje miestny úrad už tri žiadosti o sobášu mimo oficiálnej sobášnej miestnosti.

V roku 2007 zomrelo 612 Petržalčanov, v roku 2006 to bolo 652 úmrtí. V 17 prípadoch hradila finančné náklady spojené s pohrebom osamelých občanov mestská časť zo svojho rozpočtu. Na tento rok má samospráva vyčlenených 150-tisíc korún na pochovanie opustených občanov Petržalky.

Informoval o tom tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

(sita)

Páčil sa vám článok?