Od nedele bude konkatedrála nasvietená

6.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Dóm sv. Martina - hlavný chrám hlavného mesta - akoby doteraz vo večernej panoráme Bratislavy neexistoval. Zmení sa to už v nedeľu 10. novembra, keď mestská časť Staré Mesto po vyše ročnej príprave spustí prevádzku večernej iluminácie konkatedrály.

„Umiestnenie i charakteristický architektonický tvar konkatedrály dominuje nielen na každej dennej snímke siluety mesta. Konkatedrála vytvára spolu s Hradom náš imidžový znak na vstupe do krajiny pre automobilovú a lodnú dopravu,“ hovorí starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský.

Napriek tomu, že Dóm sv. Martina bol už v roku 1990 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, vo večerných pohľadoch z pravej strany Dunaja pôsobil popri Hrade a budove parlamentu veľmi nevýrazne. „Preto sme sa na jeseň minulého roku začali zaoberať myšlienkou slávnostnej iluminácie Dómu.“

Starosta A. Ďurkovský vytvoril pracovnú skupinu a na spoluprácu prizval nielen správcov verejného osvetlenia, ale najmä expertov zo svetlotechnickej spoločnosti a Slovenskej technickej univerzity - doc. Ing. Alfonza Smolu, Ing. Františka Krasňana a Ing. arch. Beatu Polomovú.

Už v decembri 2001 urobili simulačné skúšky priamo v teréne, aby si overili vhodné druhy teploty a farby svetla. Priebežne sa zoznamovali s najlepšími príkladmi večerného osvetlenia sakrálnych a sídelných dominánt v zahraničí. Výsledkom bol návrh iluminácie vo forme architektonickej koncepcie dopracovaný do projektu.

V posledných týždňoch sa inštalovali jednotlivé svetelné zdroje. Spolu sa použije 50 svetelných zdrojov s dostatočne veľkým príkonom z 20 rôznych svetelných miest. Svetelnotechnický koncept odporúčal na zvýraznenie farby fasády a veže svetelné zdroje s teplobielou farbou svetla. Osvetľovacia sústava bude počas dňa čo najmenej viditeľná. Svietidlá sú umiestnené na strechách okolitých budov, nie na stožiaroch. Výber umiestnenia sa realizoval v spolupráci s Mestským ústavom ochrany pamiatok a Pamiatkovým ústavom - Regionálne stredisko Bratislava.

Výsledok si bude môcť pozrieť každý Bratislavčan a návštevník mesta už v nedeľu 10. novembra podvečer. Silueta konkatedrály sa vynorí na bratislavskej oblohe presne o 16:45 h v rámci kultúrnospoločenského programu.

„Verím, že nasvietenie Dómu sv. Martina bude kľúčovým krokom k vytvoreniu večernej panorámy celej Bratislavy. Malo by tiež prispieť k celkovému oživeniu úseku pešej zóny v historickom jadre v okolí Dómu, ako je Rudnayovo námestie, Kapitulská ulica a zadná časť Panskej ulice,“ povedal starosta Starého Mesta A. Ďurkovský.    

(miv)
Páčil sa vám článok?