Ganymedova fontána je už zrekonštruovaná

27.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Jedna z najkrajších a najznámejších fontán v meste, Ganymedova fontána pred budovou Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí, je už kompletne zrekonštruovaná.

Ako uviedol Cyril Vaňo, riaditeľ mestského investora pamiatkovej obnovy Paming, rekonštrukcia sa začala ešte pred desiatimi rokmi, ale pre nedostatok financií sa nemohla ukončiť skôr. Až v letných mesiacoch tohto roka, s výdatným prispením sponzorov, sa mohli práce rozbehnúť.

Záchrana prišla v hodine dvanástej - jedna z najznámejších bratislavských pamiatok bola totiž ešte pred časom v kritickom stave. Vážne poškodená bola najmä ústredná plastika, kde niekoľkomilimetrové trhliny na plášti sochy zapríčinili vniknutie vody do vnútra bronzovej plastiky a mrznúca voda počas zimných mesiacov vážne deštruovala jej vnútorné časti. Pamiatkovej obnovy Ganymedovej fontány sa zhostila renomovaná reštaurátorská dielňa Agentúra ROPO Rybárik pod odborným dohľadom akademického sochára Jána Rybárika.

Okrem reštaurovania kamenných a kovových častí fontány reštaurátorská dielňa vyhotovila spevnené odliatky ústrednej plastiky Ganymeda a plastík sediacich detí, pretože kritický stav originálnych plastík neumožňuje opätovnú inštaláciu v nepriaznivom vonkajšom prostredí bez rizika ich nenávratného poškodenia. Nový vzhľad pritom nestratí nič na svojej pôvodnej atraktívnosti - verné kópie plastík boli po dohotovení ešte patinované, aby čo najvernejšie imitovali pôvodný bronzový vzhľad Tilgnerových originálov.

Pôvodný predpokladaný termín ukončenia, ktorým bol september, sa predĺžil z dôvodu inštalácie úplne nového systému osvetlenia celej pamiatky. „Farby osvetlenia sa ešte budú cizelovať podľa požiadaviek pamiatkarov,“ uviedol C. Vaňo. „Dolaďovať sa bude aj jeho intenzita s ohľadom na osvetlenie budovy národného divadla.“

Celkové náklady na reštauračné práce, použitú technológiu a nové plastiky C. Vaňo vyčíslil na asi 1,65 milióna korún. Ako sa však Bratislavčania i návštevníci metropoly môžu presvedčiť na vlastné oči, výsledok stojí za to.

(lau)

Vynovená Ganymedova fontána dostala aj efektné osvetlenie.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?