Investori nivočia historický imidž mesta

15.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Kým sme dostali odpoveď z ministerstva kultúry, či mieni chrániť technickú historickú pamiatku v areáloch bývalého Kabla, bola už zbúraná. Aj to je zrejme kauza.

Staviteľ tu postupoval tak, ako už neraz pred ním iní pri „budovaní“ tohto mesta. Vyhlásil budovu za zničenú (pre istotu sa v takých prípadoch ešte jazdí okolo základov starej stavby ťažkými mechanizmami) a zbúral ju bez stavebného povolenia i vyjadrenia a tých, čo by mali kultúrne pamiatky chrániť.

Projektový manažér investora HB Reavis Jaroslav Nikodém Makovický nám telefonicky vo štvrtok oznámil. „Máme tu problém so statikou, robotníci sa boja okolo budovy chodiť, na pokyn sa to bude musieť zbúrať.“ Na otázku, kto vydá pokyn, odvetil: „Ja. Je to moja kompetencia.“

Vtedy však už bolo o osude krásnych starých budov rozhodnuté: „Na základe zhromaždených podkladov (statické posudky, stanovisko Inšpektorátu práce Bratislava), predovšetkým však vzhľadom na v súčasnosti malé množstvo zachovaných pamiatkových hodnôt, torzálny stav objektu a celkový stavebnotechnický stav sa MK SR rozhodlo, že nebude objekt vyhlasovať za národnú kultúrnu pamiatku.“ Tak nám odpovedali z ministerstva kultúry.

Tu sa žiada pripomenúť, že podobný postoj ministerstva kultúry nie je vôbec ojedinelý, na túto tému máme v čísle aj ďalší materiál. Doteraz tiež nebol urobený zoznam technických historických pamiatok, ktoré sa systematicky v Bratislave nivočia od vpádu komunistov do mesta rovnakým tempom. Nie je tajomstvom, že existujú prúdy usilujúce o likvidáciu mostu Františka Jozefa, teda Starého mostu, ktorý architektúra i spôsob stavby spája s Eiffelovou vežou.

Len celkom nedávno sa podarilo pred znehodnotením zachrániť Könyökiho dom (stále nie je definitívne zachránený), špekulatívni investori nechali spustnúť a zbúrali historické vinohradnícke domy na Vysokej a v okolí a podobne. História musí ustúpiť peniazom a dôkazy o dávnej vyspelosti Bratislavy sú ich obeťou.

Gustav Bartovic
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?