Stavebník dostal za výrub platanov pokutu 20-tisíc korún

15.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Stavebník polyfunkčného domu na Štefanovičovej ulici, spoločnosť K.F.A. Štúdio, dostala pokutu 20-tisíc korún za výrub pätnástich platanov, ktoré stáli na mieste stavby.

Ako nás informoval hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Michal Štefánek, spoločnosť K.F.A. Štúdio mala na výrub drevín právoplatné rozhodnutie o súhlase na výrub drevín od orgánu ochrany prírody. „Pri uskutočnení výrubu však porušila podmienku určenú v rozhodnutí orgánu ochrany prírody,“ povedal nám. „Podľa tohto rozhodnutia mohla totiž vyrúbať dreviny v mimovegetačnom období (od 1. októbra do 31. marca kalendárneho roku), výrub však uskutočnila vo vegetačnom období (v auguste roku 2007).“

Stavebník teda nedodržal podmienku súhlasu na výrub - v takýchto prípadoch môže dosiahnuť maximálna výška pokuty 300-tisíc korún pre podnikateľov alebo právnické osoby a 100-tisíc korún pre fyzické osoby. Podľa M. Štefánka v tomto prípade uložil Inšpektorát životného prostredia v Bratislave, ktorý výrub prešetroval, spoločnosti pokutu 2-tisíc korún. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 13. decembra 2007.

Pri určení výšky pokút, ako povedal M. Štefánek podľa zákona o ochrane prírody a krajiny prihliada na závažnosť správneho deliktu, najmä spôsob jeho spáchania a na jeho následky vrátane vzniknutej ujmy, na rozsah a mieru hroziacej ujmy alebo ohrozenej spoločenskej hodnoty a na okolnosti, za ktorých bol delikt spáchaný. „Za závažný správny delikt považuje inšpekcia ten, pri ktorom dôjde k výrubu drevín, na ktorý nevydal orgán ochrany prírodu rozhodnutie o súhlase na ich výrub,“ konštatoval. „V tomto prípade išlo o menej závažný právny delikt, pretože spoločnosť mala právoplatné rozhodnutie o súhlase na výrub drevín.“

Okrem nedodržania termínu výrubu stavebník nesplnil podmienky aj v tom smere, že poskytol neúplné podklady. Mieru hroziacej ujmy alebo ohrozenej spoločenskej hodnoty vyčíslil orgán ochrany prírody na 381 920 korún. „Túto spoločenskú hodnotu drevín uhradil konateľ spoločnosti podľa pokynu mestskej časti Bratislava - Staré Mesto,“ uviedol M. Štefánek.

Ako nám povedala hovorkyňa mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, spoločnosť K.F.A. Štúdio uhradila mestskej časti 248 248 korún, čo je 65 percent z celkovej sumy a 35 percent (133 672 korún) šlo do pokladnice hlavného mesta. Pripomenula, že stavebník nedodržal ani ďalšie podmienky - nezaplatil pred výrubom, ktorý sa uskutočnil 3. augusta minulého roku, ale až po ňom (20. septembra). Nesplnil ani podmienku, že mestskej časti oznámi termín výrubu - urobil tak až 7. augusta, teda štyri dni po tom, ako výrub vykonal.

(juh)

Páčil sa vám článok?