Podľa seniorky sú Vianoce o láske medzi ľuďmi

26.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na vianočné sviatky sa každoročne tešia i obyvatelia Domova - penziónu pre dôchodcov v bratislavskej mestskej časti Lamač. Jeho obyvateľkou je aj 85-ročná Elena Kintlerová, bývalá učiteľka domácich náuk, držiteľka čestného ocenenia zo súťaže Senior roka 2007.

V domove v Lamači býva 18 rokov a nomináciu získala za obetavú pomoc. Napríklad v ruksaku nosí nákupy klientom domova, často mladším ako ona.

"Hlavné je, aby sa ľudia mali radi. Keby sa toto Božie prikázanie splnilo, tak nemôžu byť vojny," povedala o Vianociach Elena Kintlerová. Okrem nákupov nosí chorým obyvateľom domova aj obedy z jedálne, čo považuje za prirodzené. Štedrý deň a dva sviatočné vianočné dni strávila s rodinami svojich troch detí.

Obyvatelia domova zostávajú na 95 percent na sviatky u nás, informovala riaditeľka lamačského Domova - penziónu pre dôchodcov Nadežda Malá. Na Štedrý deň pripravili pre nich sviatočnú večeru - kapustnicu, zemiakový šalát a rybu. Pre záujemcov boli v jedálni rímskokatolícke a evanjelické bohoslužby. Ak niekto neprišiel na spoločné stretnutie a uprednostnil večer osamote, vedenie domova zašlo za ním o osobne a mu zavinšovalo.

V lamačskom Domove - penzióne pre dôchodcov je v súčasnosti do 230 obyvateľov. Ide o kombinované zariadenie sociálnych služieb, ktoré má lôžkovú časť, domov dôchodcov a penzión. Jeho zriaďovateľom je Magistrát mesta Bratislavy.

(tasr)

Páčil sa vám článok?