Ružinovský cintorín leží vo Vrakuni

13.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti s potrebným rozšírením ružinovského cintorína a nevyhnutnou opravou komunikácií pred ním sme zistili zaujímavú vec - Ružinovský cintorín je vo Vrakuni.

Zaujímalo nás, prečo je teda Ružinovský a nie Vrakunský a či sa prípadne nepremenuje. Riaditeľ mestského pohrebníctva Miloslav Hrádek vníma pomenovanie cintorína ako tradíciu: „Založili ho v roku 1972 a z ľudí, ktorí boli pri jeho zrode, viem len o jednom, ten však žije niekde v Česku,“ hovorí M. Hrádek. Podľa neho sa za takmer štyri desaťročia existencie tento názov pre pohrebisko udomácnil a nie je ani vôľa ho premenovať.

Viac informácií sme získali na Miestnom úrade vo Vrakuni. Mestská časť vraj nemá prečo chcieť, aby sa cintorín slúžiaci celému mesto volal vrakunský. Mestská časť nemá záujem o premenovanie i preto, že Vrakuňa jeden cintorín má - je na Kaméliovej. A ten tam bol aj v čase, keď zakladali dnešný Ružinovský cintorín. Zrejme v snahe vyhnúť sa duplicite použili dnešné pomenovanie, čomu nahrával aj zvyk nazývať všetko na východ od Miletičovej ulice Ružinovom. Ten inak má ešte dva cintoríny - obecný prievozský a mestský Martinský.

Nie je to však jediná anomália v názvoch  niektorých bratislavských lokalít - napríklad hypermarket Tesco Lamač je v Karlovej Vsi.

(gub)

Páčil sa vám článok?