S námestím začnú, keby aj nik nepomohol

4.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Aspoň časť komunikácií pre peších v mestskej časti Rusovce by sa mala na budúci rok dožiť totálnej rekonštrukcie - z vlastných prostriedkov však nevystačia ani na celé centrum.

Rusovce tak zostanú svedectvom o nezáujme vlády na vzhľade vstupnej brány do mesta i štátu. Tú dávajú úradníci najavo viac než neštandardným používaním parku v areáli ašpirujúcom na funkciu prezidentského sídla a napokon ju dali najavo aj odmietnutím ponuky zo strany rusovskej samosprávy opraviť múrik okolo zámku, ktorý obec hyzdí a chodcov ohrozuje. To však nie je všetko.

Približne pred mesiacom sme priniesli podrobnejšiu správu o stave chodníkov a bezbariérového spojenia v Rusovciach. K príčine, prečo nezískali financie na stavbu chodníkov, sa vyjadril aj starosta Dušan Antoš, v telefonickom rozhovore došlo ku skratu a my sme zaznamenali „mesto“ namiesto „ministerstvo“. V skutočnosti však starosta povedal: „Na vine je ministerstvo, ktoré nám trikrát vrátilo projekt na čerpanie zo štrukturálnych fondov.“ Spresňujeme, že išlo o ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja.

Ministerskí úradníci na miesto pomoci obci, hľadali za každú cenu chybu a po tretíkrát vrátili projekt pre údajne zle spracovaný rozpočet. Robila im ho profesionálna rozpočtárka, samozrejme, že jej žiadny úradník nepovedal, v čom bol rozpočet zlý.

„Teraz bude nová výzva,“ hovorí D. Antoš, „a uvidíme, či uspejeme. V každom prípade už čakať nemôžeme, hoci je nám ľúto aj to, že v pôvodnom projekte nám prisľúbil primátor spoluúčasť mesta do piatich miliónov.“

Namiesto čakania sa púšťajú v Rusovciach už v týchto dňoch do práce. Nebude to síce projekt za 44 miliónov, ktoré žiadali a ktoré námestie potrebuje, ale len za 2,2 milióna z obecného rozpočtu na časť diela. Totálne novú tvár má dostať  južná časť námestia od reštaurácie Stodola po Jednotu. Krátku jednosmerku pri parčíku opravia, znížia a odkanalizujú chodníky, aby ochránili domy pred zamokaním, centrálne parkovisko dostane nový povrch a do zeme dajú aj chrániče na siete, aby sa v dohľadných rokoch námestie nemuselo rozkopávať. V chráničoch by v budúcnosti, až bude viac financií, mohlo viesť aj vedenie pre verejné osvetlenie.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?