Bratislavských gastronómov spája filantropia

25.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Majiteľov šiestich známych bratislavských kaviarní a reštaurácií spája okrem výbornej kuchyne, tradične chutných špecialít a spätosti s mestom už aj ochota darovať.

Spomínaní majitelia odpovedali v máji minulého roku na iniciatívu Komunitnej nadácie Bratislava a spoločne otvorili projekt pod názvom „S chuťou po Bratislave“. Nadácia ich oslovila s myšlienkou, aby pripomenuli Bratislavčanom i návštevníkom mesta zaujímavosti, ktoré ich kaviareň či reštauráciu spájajú so starým Prešporkom. Súčasne sa zapojením do projektu stali aj tými, ktorí pravidelne podporujú komunitu, v ktorej žijú.

Majitelia, dnes už darcovia, vybrali zo svojej ponuky po jednej z osvedčených pochúťok.  Časť prostriedkov získaných z ich predaja darovávajú na rôzne účely. Každý z majiteľov sa vopred rozhodol, na aký účel bude poskytovať svoje dary.

Ak si kúpite štrúdľu v Hradnej vinárni, krémeš v Grémiu a v Roland café, šólet v reštaurácii Chez David, veterník v reštaurácii Korzo, alebo si posedíte na káve v Kaffe Mayer, stávate sa súčasťou tohto projektu i vy. Z darov v Hradnej vinárni budú podporené viacdetné rodiny a ľudia v núdzi. Roland café a Gremium podporia zase školy s gastronomickým zameraním.

Reštaurácia Korzo plánuje podporiť aktivity pripomínajúce to dobré z čias starej Bratislavy. Z fondu Chinuch založenom reštauráciou Chez David bude poskytnuté štipendium pre mladých bratislavských gastronómov. A z Fondu Júliusa Mayera chce Kaffe Mayer použiť prostriedky na skrášlenie Starého Mesta, ako aj na oživenie jeho atmosféry.

Od otvorenia tohto projektu sa minulý rok podarilo získať 61 000 korún.

Ak sa vyberiete na spomínané miesta, nájdete tu o nich aj malý informačný materiál. Dozviete sa, že terasa, na ktorej stojí Hradná vináreň, bola súčasťou zdokonaleného hradného obranného systému. V priestoroch reštaurácie Gremium bol v roku 1939 založený Slovenský olympijský výbor a reštauráciu Korzo poznali Bratislavčania pod čarovným názvom Sensation. Pôvodný majiteľ cukrárne Mayer, vážený pán Július, bol cisárskym dvorným dodávateľom cukrárenských výrobkov. V suteréne židovskej reštaurácie Chez David sa aj dnes uskutočňuje rituálny kúpeľ - mikve a pri vstupe do Roland café si môžete prezrieť napodobeninu záhadného šachového automatu. Je to pocta bratislavskému vynálezcovi J. W. von Kempelenovi.

Daniela Danihelová
Páčil sa vám článok?