Bratislavskú Kalváriu, zničenú za bývalého režimu, bude pripomínať laserový kríž

19.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Kalvária, ktorá bola takmer úplne zničená za bývalého režimu, bude aspoň symbolicky obnovená. Projekt jej obnovy počíta aj s vytvorením laserového kríža, viditeľného z veľkej časti územia mesta.

Územie, na ktorom sa bude realizovať projekt revitalizácie Kalvárie, tvorí lesný kopec severne od Horského parku nad Pražskou ulicou. Pred stáročiami bol významným strategickým miestom a koncom 17. storočia tu bola postupne vybudovaná krížová cesta tvorená murovanými barokovými stavbami s plastikami, z ktorých ostali len rozborené základy. Zachovala sa len značne zdevastovaná kaplnka Ecce homo a bronzový korpus Krista na kríži, ktorý reštaurujú.

K devastácii územia došlo najmä v 50. rokoch minulého storočia a pri výstavbe dnešnej Pražskej ulice. S myšlienkou revitalizácie Kalvárie prišiel pred niekoľkými rokmi vtedajší starosta Starého Mesta a dnešný primátor Andrej Ďurkovský. V súčasnosti je vypracovaný projekt, ktorý ráta s revitalizáciou prírodného prostredia lokality Kalvária, rekonštrukciou a zakonzervovaním zostatkov stavieb pôvodnej Krížovej cesty, obnovením liturgickej funkcie Kalvárie i jej funkcie ako obľúbeného výletného miesta Bratislavčanov, ale aj s ilumináciou Kalvárie.

Projekt, ktorého autorom je architekt Jozef Danák a kolektív, ráta s tým, že Kalvária sa stane novou, svetelnou dominantou mesta - medzi štíhlymi, 27 metrov vysokými kovovými útvarmi predstavujúcimi lúče by každú noc mal žiariť laserovými lúčmi vytvorený kríž. Na vrchole Kalvárie bude okrem toho aj naznačená hmota bývalej kaplnky zasvätenej svätému Petrovi a svätej Rozálii. Motív lúča bude aj súčasťou stvárnenia jednotlivých zastavení Krížovej cesty.

Ako pri nedeľnej prezentácii projektu revitalizácie Kalvárie pripomenul starosta mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Peter Čiernik, na jej obnove by sa malo podieľať čo najviac subjektov, pretože nebude len pre Staromešťanov, ale pre všetkých Bratislavčanov a návštevníkov mesta. Náklady na revitalizáciu sa odhadujú na 50 miliónov korún, prostriedky však zatiaľ chýbajú.

Projekt je od začiatku plánovaný ako komunitný s účasťou hlavného mesta a jednotlivých mestských častí. Dodajme, že územné rozhodnutie a stavebné povolenie vydal Okresný úrad Bratislava I ešte 10. augusta 2001 a celý projekt, na príprave ktorého sa podieľala aj rímskokatolícka cirkev a Asociácia priemyslu a ochrany prírody, by sa mal začať realizovať ešte v priebehu tohto roku.

Pozemky, na ktorých sa bude projekt realizovať, ostanú - tak ako doteraz - verejne prístupné a územie bude spravovať rímskokatolícka cirkev.

(lau)
Páčil sa vám článok?