Obyvatelia domu na Rezedovej 3 sa búria

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Niekoľko desiatok obyvateľov domu na Rezedovej ulici číslo 3 sa nedávno zhromaždilo na ulici, aby protestovali proti tomu, že mestská časť Bratislava - Ružinov im už tri roky odmieta predať byty do osobného vlastníctva.

„Mestská časť nám nechce predať byty údajne preto, že dom na Rezedovej 3 je dom opatrovateľskej služby, hoci ním nikdy nebol,“ tvrdí predsedníčka občianskeho združenia obyvateľov domu na Rezedovej 3 Oľga Gašparíková. „Takisto neexistuje žiadny listinný dôkaz o tom, že by šlo o dom osobitného určenia, ako to neustále prezentuje mestská časť a magistrát. Obyvatelia si podali žiadosti o prevod bytov do osobného vlastníctva už v roku 1999 a odvtedy sa nič neudialo. Asi tridsiati obyvatelia medzitým zomreli a prevodu bytu do vlastníctva sa nedožili.“

Podľa O. Gašparíkovej bol postavený a kolaudačným rozhodnutím odovzdaný do užívania ako 240 bytových jednotiek na účel bytový. Nikde nebola ani zmienka o dome osobitného určenia či dome opatrovateľskej služby. Názov „dom opatrovateľskej služby“ podľa nej vznikol uznesením bývalej Rady Národného výboru hlavného mesta SSR Bratislavy ešte v roku 1984. Z tohto uznesenia však podľa nej nevyplýva, že by v zmysle vtedy platného zákona o sociálnej pomoci vzniklo zariadenie sociálneho charakteru - v uznesení sa hovorí iba o poskytovaní opatrovateľskej služby sústredene bývajúcim starým občanom.

Podľa O. Gašparíkovej dom nikdy nebol domom opatrovateľskej služby v pravom zmysle slova a ak za jeho obyvateľmi chodili opatrovateľky, dialo sa tak na základe ich žiadosti presne tak isto, ako keby bývali inde. Obyvatelia Rezedovej 3, ktorých rozhodujúca väčšina je v dôchodkovom veku, navyše majú nájomné zmluvy na nájom mestských bytov.

So žiadosťou o stanovisko sme sa obrátili na mestskú časť Bratislava - Ružinov. „Mestská časť nie je oprávnená predávať byty v Dome opatrovateľskej služby na Rezedovej 3, pretože vlastníkom bytov je magistrát a mestskej časti bol tento dom zverený iba do správy,“ uviedla hovorkyňa ružinovského starostu Anna Mihalčínová.

„Nájomníkov vyberá celomestská komisia zložená zo 17 poslancov z celej Bratislavy a na základe rozhodnutia komisie starosta Ružinova „iba“ podpisuje výmery, keďže ide o stavbu v našej mestskej časti v našej správe. Nájomníci by si tieto byty mohli odkúpiť iba v prípade, ak by magistrát rozhodol o odňatí štatútu DOS (domu osobitného určenia) a vydal súhlas na odpredaj.“

Podľa A. Mihalčínovej je pravdou, že v kolaudačnom rozhodnutí sa nehovorí o tom, že by mal mať dom špeciálne určenie. Tento štatút mu bol pridelený až v roku 1984. Z jej vyjadrenia ďalej vyplýva, že starosta Ružinova poslal primátorovi list, v ktorom navrhol, aby objekt prešiel späť do správy magistrátu.

(juh)
Páčil sa vám článok?