Kontrola potvrdila v lesoch nedostatky

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Kontrola útvaru mestskej kontrolórky potvrdila nedostatky v Mestských lesoch, ktoré v júni viedli k odvolaniu ich riaditeľa Pavla Sečkára. Správu o vykonanej kontrole v týchto dňoch vzali na vedomie poslanci mestského zastupiteľstva.

Pripomeňme, že dôvodom odvolania Sečkára bolo (popri nízkom speňažení vyťaženého a predaného dreva a nedodržaní plánovanej hodnoty ťažby dreva, čo malo byť hlavnou príčinou straty Mestských lesov viac ako 3,76 milióna korún) bolo odsúhlasenie a podpísanie faktúr dodávateľovi za nevykonané práce.

Mestské lesy si ešte vlani v decembri od mesta nechali preplatiť faktúry za práce v rámci rekonštrukcie zariadení na Železnej studničke. Mesto na tento projekt uvoľnilo 2,43 milióna korún a túto sumu Mestským lesom poskytlo na základe potvrdenia ich riaditeľa o riadnom vykonaní prác. Tie sa však dodnes neukončili a v niektorých prípadoch sa ani nezačali.

Išlo najmä o rekonštrukciu Železnej studničky, oporných múrov a schodísk z Cesty mládeže na Partizánsku lúku. Na Železnej studničke mala byť vykonaná aj demolácia sociálnych zariadení. Na jednej z faktúr, ktorú podpísal riaditeľ Sečkár, bolo vyúčtovanie za demoláciu záchodov, hoci tieto práce dones neboli dokončené.

Tieto a aj ďalšie skutočnosti potvrdzuje aj správa o výsledku kontroly, ktorú poslancom predložila mestská kontrolórka Katarína Kalasová. Pri kontrole boli zistené viaceré závažné nedostatky - chýbali podklady k priebehu verejného obstarávania, materiálom chýbali spisové značky, so súbormi v počítači, v ktorom bola spracovaná agenda verejného obstarávania, sa dodatočne manipulovalo a najavo vyšiel aj časový nesúlad priebehu procesu obstarávania.

Z poskytnutej účelovej dotácie Mestské lesy použili len časť na účel, na ktorý bola určená, teda na úhradu spomenutých prác. Ďalšiu časť použili na ťažbu dreva (vyše 934-tisíc korún), na nákup lesoparkového zariadenia (vyše 263-tisíc) a podobne.

Ako sa konštatuje v správe mestskej kontrolórky, nedodržaním účelu, na ktorý sa finančné prostriedky z rozpočtu mesta použili, Mestské lesy porušili zákon o rozpočtových pravidlách. Pri kontrole sa však zistili aj ďalšie nedostatky, okrem iného aj vo vedení účtovníctva. Okrem riaditeľa musela z Mestských lesov odísť aj ekonomická námestníčka.

(lau)
Páčil sa vám článok?