Tohtoročný Ekotopfilm bude vo Forume

10.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava sa od 13. do 17. októbra stane hostiteľom jubilejného 30. ročníka Medzinárodného filmového festivalu EKOTOPFILM.

Festival samotný je veľkolepou scénou, na ktorej sa, podobne ako po iné roky, predstaví najnovšia svetová tvorba. Je príležitosťou nielen pozrieť si zaujímavé a divácky atraktívne filmové či televízne diela, ale súčasne sa dostať k cenným informáciám. O tom, ako sa vyvíja svet v globálnom rozmere či jednotlivé krajiny, ako sa mení a vyvíja ľudská spoločnosť, aké sú trendy rozvoja v blízkom i vzdialenejšom horizonte, čo nás čaká, na čo sa máme tešiť a naopak pred čím sa treba mať na pozore. Sú to informácie, bez ktorých sa moderný človek nemôže úspešne presadiť.

Na filmové projekcie, ktoré sa budú konať od pondelka 13. 10. do piatku 17. 10. v Kongresovom centre hotela Forum a sále Ambasador, vybrala výberová komisia zo širokej ponuky viac ako 250 titulov z 26 krajín sveta to najlepšie. Dopoludňajšie projekcie sa začínajú o 8.30 a budú do 12.30, večerné sa začínajú o 18. hodine a budú pokračovať do 22. hodiny. Zaujímavou súčasťou bude stretnutie s úspešným slovenským režisérom Pavlom Barabášom a jeho filmami, naplánovaný na utorkový večer (14. októbra). Rovnako zaujímavou bude aj prehliadka českej filmovej a televíznej tvorby, ktorá prinesie aj mnohé premiéry.

Festival, to však nie sú iba filmy či televízne programy, ale aj početné odborné stretnutia na vysoko aktuálne témy, prístupné aj občianskej verejnosti. V tomto roku venujú napríklad pozornosť vstupu Slovenska do Európskej únie - v širokom spektre očakávaní i problémov, využívaniu voľného času u detí a mládeže, výstavbe diaľnic v hlavnom meste Bratislave - vrátane výstavby Mostu Košická a rozvoju automobilizmu vôbec, mediácii - modernému nástroju riešenia právnych sporov, Alzheimerovej chorobe, epidémiám 21. storočia či jednotke ochrany práv pacienta. Nebude chýbať ani stretnutie školákov s populárnym Majstrom N.

Jubilejný 30. ročník festivalu neporušil svoju tradíciu ani v tom, že všetky jeho  programy a podujatia sú určené širokej verejnosti, bez rozdielu veku, profesie či záujmov. A navyše - na festival je vstup voľný. Toto významné medzinárodné podujatie je zamerané na všetky priemyselné, hospodárske i humánne aktivity človeka s dôrazom na trvalo udržateľný rozvoj a je iba na nás, aby sme si uvedomili, že je to nepretržitý proces, do ktorého musia byť zapojené všetky skupiny obyvateľstva.

(lim)

Páčil sa vám článok?