Letné sedenia v centre mesta sa už končia

8.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Podľa platného všeobecne záväzného nariadenia sa letná sezóna, pokiaľ ide o kaviarne na uliciach, končí 15. novembra a tento dátum platí pre trinásť lokálov.

Dovtedy chcú poskytovať služby na letných terasách 13 kaviarnici (na Bielej, Laurinskej, Michalskej, Panskej, Sedlárskej, Ventúrskej a Zelenej ulici a na Rybárskej bráne). Do konca októbra mali skončiť 39 kaviarnici (najmä na Ventúrskej a Michalskej). Ostatným zo 115 prevádzkovateľov exteriérových sedení sa skončila platnosť povolení na prevádzku v priebehu septembra 2007.

Ak skončia, prípadne ak skončili skôr, je to v poriadku, pokiaľ by na Michalskej nestrašila kaviareň, ktorá vlastne ani nemá právo mať letné sedenie. Len náhodou sme prišli na túto skutočnosť, keď nás čitatelia upozornili, že jediné letné sedenie na Michalskej je ako päsť na oko a celkom kazí vzhľad starobylej ulice.

Ide o terasu reštaurácie Alt Stadt, ktorej prevádzkovateľom je spoločnosť Hermanos. Tá mala pôvodne legálnu terasu s povolením od 1. apríla do 15. októbra 2007. Lenže v priebehu sezóny, ako nás informovala hovorkyňa staromestskej samosprávy Alena Kopřivová, vznikla vedľa Alt Stadt nová prevádzka a tá nesúhlasila, aby mala reštaurácia terasu aj pred jej výkladom a vchodom do obchodu.

Hermanos na výzvu miestneho úradu o prebudovanie terasy zareagoval, ale len na polovicu. Terasu síce prebudoval, ale nie tak, ako mal. Mestská časť zareagovala zrušením exteriérového sedenia a pridala pokutu 100-tisíc korún. Napriek tomu Alt Stadt fungoval celé leto bez obmedzenia, zástupcovia spoločnosti nereagovali.

Pred niekoľkými dňami na rokovaní so zástupcami miestneho úradu predstavitelia Hermanos tvrdili, že o žiadnom rozhodnutí nevedeli. Miestny úrad sa nazdáva, že to bolo jednoducho preto, lebo nepreberali poštu. Zákon sa zasa nazdáva, že to neospravedlňuje. Spoločnosť sa zrejme zľakla hrozby exekúcie, zároveň však informovala, že dala vec na prokuratúru.

Napriek tomu sa prevádzkovateľ reštaurácie dohodol s miestnym úradom na splátkovom kalendári, pokiaľ ide pokutu stotisíc korún. Súčasne bol informovaný, že mestská časť začína nové správne konanie. Letná terasa na Michalskej ulici stojí totiž stále načierno. Pokuta pre majiteľa nelegálnej terasy môže dosiahnuť až jeden milión korún.

Gustav Bartovic

Posledným exteriérovým sedením na Michalskej ulice je to pred reštauráciou Alt Stadt. Ako sa nám podarilo zistiť, toto sedenie tu je načierno, za čo prevádzkovateľovi reštaurácie hrozí riadna pokuta.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?