Rusovský park je verejne prístupný

4.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Park rusovského kaštieľa je verejne prístupný na prechádzky pre občanov a organizácie po dohode s úradom vlády môžu v ňom usporadúvať rôzne spoločenské podujatia. Vyplýva to z diskusie, ktorú sme viedli s tlačovým odborom úradu vlády vo veci poškodenia trávnika a niektorých ďalších objektov parku v dôsledku usporiadania firemnej párty.

„Vo verejne prístupnom priestranstve musí mať Správa zariadení Úradu vlády SR prehľad o všetkých akciách, ktoré sa tu uskutočnia. Využívanie tohto priestoru môže byť iba v primeraných časových intervaloch, za špecifických podmienok a na základe dohodnutého zmluvného vzťahu,“ píše sa v závere odpovede na naše otázky. Jednou z nich bola otázka, ako možno usporiadať spoločenské podujatie v priestore, ktoré je označené ako stavenisko a tabuľa tam zakazuje vstup.

Odpoveď z vlády ešte informáciu dopĺňa o fakt, že časť, kde je zakázaný vstup – kaštieľ s čeľadníkom - je neverejným priestorom a nemôže byť voľne prístupná. Tento priestor je aj ohradený plechovou ohradou, ktorú v rámci párty agentúra Monarch dala natrieť na bielo. V odpovedi sa ďalej hovorí, že zákaz, ktorý visí na bráne parku, sa parku netýka, ale len tohto čeľadníka a samotného kaštieľa a že preto je zákaz na tabuli platný.

Teda aj platí, aj nie. Asi preto sme nedostali odpoveď na to, kto odstráni tabuľu zakazujúcu vstup a ani to, kto, kedy a na akom základe ju tam umiestnil. Naopak, jedna z odpovedí zdôrazňuje tvrdenie z úvodu tohto článku: „Uvedené dotknuté pozemky, kde sa uskutočnila akcia, v zmysle platného stavebného zákona sa nepovažujú za stavenisko. Ide o plochu, kde nedochádza k stavebnej činnosti, t. j. nič nebráni tomu, aby sa využívala aj na podobné akcie alebo účely.“

Z odpovedí tiež vyplýva, že prenajať vládny majetok si môžete aj vtedy, ak kúsok z neho zušľachtíte: „Ako úhradu za využitie priestorov je zmluvná strana povinná na vlastné náklady uviesť plochu do pôvodného stavu a navyše vykonať udržiavacie práce pre skultúrnenie plochy v cene 179 912 Sk.“ Žiadna odpoveď na viackrát opakovanú otázku, aké nájomné organizácia zaplatila za zapožičanie verejného priestoru.

Zostáva len upozorniť, že na firemné oslavy sú v Bratislave ďalšie vhodné priestory, jedným z nich je napríklad park prezidentovho sídla, druhým park samotného úradu vlády.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?