Rozšíria kapacitu domovov dôchodcov

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava plánuje vybudovať centrum pre klientov s Alzheimerovou chorobou, ktorého poslaním bude zabezpečiť ošetrovateľskú starostlivosť a bezpečnosť takto postihnutých občanov.

V súčasných podmienkach zabezpečenie takejto starostlivosti nie je možné, pričom žiadostí o umiestnenie do zariadenia neustále pribúda. V Domove jesene života na Hanulovej ulici evidujú už 76 žiadostí. Vybudovanie nového centra pre klientov s demenciou Alzheimerovho typu (DAT) patrí medzi priority rozvoja mesta do roku 2006. Centrum DAT bude samostatný trojpodlažný objekt s kapacitou 48 lôžok, zabezpečenie chodu nového pavilónu (stravovanie, práčovňa, kotolňa, rehabilitácia) bude prostredníctvom napojenia na jestvujúce prevádzky Domova jesene života.

V súčasnosti je spracovaný projekt na územné konanie, rozhodnutie o umiestnení stavby a projekt na stavebné povolenie. V týchto dňoch sa k projektu vyjadrujú dotknuté subjekty v rámci stavebného konania. Vydanie stavebného povolenia sa predpokladá v júni alebo v júli tohto roka. Začiatok výstavby je naplánovaný na august, predpokladaný čas výstavby je 13 až 14 mesiacov, čo znamená, že ukončená by mohla byť v septembri budúceho roku. Na projekt je vyčlenených 35 miliónov korún.

Rozšírenie kapacity sa pripravuje aj v ďalšom zariadení v pôsobnosti mesta – Domove seniorov Archa na Rozvodnej ulici. Aj tento projekt patrí medzi priority rozvoja mesta do roku 2006. V uplynulom období sa už realizovala jeho prvá časť – prístavba Denného aktivačného centra. Teraz prichádza na rad prístavba opatrovateľských služieb. V súčasnosti je už pripravená projektová dokumentácia a vydané územné rozhodnutie. Prístavba, ktorej vybudovanie si vyžiada 35 miliónov korún, sa bude realizovať v dvoch etapách a mala by byť ukončená v budúcom roku. Jej poslaním bude poskytovať opatrovateľsko-aktivizačné služby pre 30 až 35 Bratislavčanov v seniorskom veku s cieľom umožniť ich návrat do domáceho prostredia.

Mesto spravuje okrem Domova jesene života a Domova seniorov Archa ešte ďalších päť zariadení sociálnych služieb. Ich celková kapacita je 1062 osôb.

Páčil sa vám článok?